Film o životu sirijskog djeteta privukao pažnju drugog dana NAFF-a

Neum

Film o životu sirijskog djeteta privukao pažnju drugog dana NAFF-a

02.07.2018 - 15:26
Ostalo

Drugi dan festivala animiranog filma u Neumu (NAFF) prikazano je dvanaest filmova u natjecateljskom programu te šest filmova iz programa Panorame. Ljubitelji animiranih filmova mogli su pogledati ostvarenja iz Bugarske, Španjolske, Francuske, Argentine, Engleske, Švedske, Irske, Hrvatske i Rusije, a najveću pozornost privukao je engleski film "The Box".

Autorica filma Merve Cirisoglu Cotur za temu je odabrala život jednog sirijskog djeteta za vrijeme rata. Rat ne mijenja samo živote nego i ulogu kutije, najprije kao pažljivo napravljene igračke, potom kao mjesta u kojem se skriva mali izbjeglica u izbjegličkom kampu punom opasnosti - te konačno kao brod koji plovi putem nade.

Također, drugog dana festivala profesor Montaže na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci te jedan od utemeljitelja Međunarodnog festivala animiranog filma u Banja Luci Predrag Solomun održao je master class.

Solomun je autor mnogobrojnih stručnih i znanstvenih radova iz oblasti filma i filmske pedagogije. Pričajući o montaži naglasio je kako je njezina uloga iznimno važna od samog procesa nastanka i ideje filma. Međutim, danas ima mnogo filmova u kojima je jedan čovjek redatelj, animator i montažer, a veliki broj upravo takvih je i na ovogodišnjem NAFF-u.

Izrazio je žaljenje što ove godine na NAFF-u nema niti jedan film iz BiH, te dodao kako se nada da će već sljedeće godine biti nekoliko ostvarenja na festivalima u Neumu ili Banjaluci.

Program NAFF-a nastavlja se večeras u 21 sat, a projekcije se paralelno održavaju u Hotelu "Sunce" u Neumu te u OKC-u Abrašević i Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, priopćili su organizatori.

BNN.BA