Filmom Hiljadarka otvoreni 9. Dani filma u Mostaru

Bogat filmski program

Filmom Hiljadarka otvoreni 9. Dani filma u Mostaru

29.10.2015 - 22:01
Ostalo

Deveto izdanje ove manifestacije svečano je proglasio otvorenim predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je ujedno i visoki pokrovitelj ovog kulturnog događaja

Filmom "Hiljadarka" Nenada Đurića večeras su u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače otvoreni 9. Dani filma Mostar.  "Cilj Dana filma od samog početka bio je odgojiti filmsku publiku, te Mostar i Hercegovinu staviti na kulturnu mapu sedme umjetnosti. Iskreno vjerujem da će ova manifestacija već iduće godine biti pravi filmski festivala kakav zaslužuje Mostar", kazao je direktor Dana filma Mostar Slaven Knezović, tijekom svečanosti otvaranja.

Prije same projekcije filma "Hiljadarka", prikazan je kratkometražni film "Hercegovina" redatelja Zdenka Jurilja i scenariste Ive Čolaka. Ovaj film pokazao je raskoš Hercegovine, koja je, kako Knezović naglašava, plodno tlo za filmsku kinematografiju.

U sklopu svečanosti otvaranja, tradicionalno, dodijeljeno je "Stablo ljubavi" - priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ove godine nagrada je otišla u ruke književniku i scenaristu Josipu Mlakiću, koju mu je uručila izvršna direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić. Također, "Stablo ljubavi", pripalo je i glumcu Milutinu Mimi Karadžiću, koju je u njegovo ime preuzeo producent Almir Šahinović.

Nakon svečanosti otvaranja i reprodukcije filma "Hiljadarka", druženje se nastavlja u hotelu "Mepas" na HT Eronet Partyju  uz koncert hrvatske pjevačice Nine Badrić. Deveti Dani filma Mostar trajat će do 2. studenoga 2015. godine u HD herceg Stjepana Kosača, a tijekom petodnevne manifestacije prikazat će se ukupno devet filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Anadolija