Filmski festival u Edirneu: Most prijateljskih odnosa Balkana i Turske

Međunarodni filmski festival

Filmski festival u Edirneu: Most prijateljskih odnosa Balkana i Turske

15.10.2015 - 18:05
Ostalo

Na Međunarodnom filmskom festivalu koji će biti održan od 20. do 26. novembra u turskom gradu Edirneu bit će prikazano 160 filmova, od kojih je 16 iz balkanskih zemalja.

Predsjednik izvršnog odbora Festivala Murat Tufan kazao je da Festival ima za cilj jačanje i razvoj mostova prijateljskih odnosa zemalja Balkana i Turske. 

Dodao je da će na Festivalu biti prikazan i film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića koji je rađen u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Umjetnički direktor Festivala i poznati režiser, pisac i glumac Yildirim Yanilmaz naglasio je da Festival neće biti sveden samo na prikazivanje filmova, već će imati niz drugih kulturnih i umjetničkih sadržaja. 

Najavio je da će poseban dio programa biti posvećen djeci, dok su za omladinu pripremili značajan broj kratkih filmova te predavanja iz kinematografije. 

Također je podvukao da će biti organiziran i poseban program za slijepe, slabovidne i gluhe osobe. 

Yanilmaz je naglasio da će u posebnom programu biti prikazani horor filmovi, kao i ostvarenja koja su osvojila nagrade na značajnim svjetskim festivalima. 

U posebnom festivalskom programu planirano je da se predstavi po jedna zemlja, a ove godine će to učiniti Rumunija s pet filmova - kazao je. 

Najavio je i izložbu originalnih filmskih plakata autora Erola Agakaya "Mimerayla Yesilcam Afisleri", koji je kreirao skoro osamdeset posto plakata svih turskih filmova. 

U okviru takmičarskog programa Festivala bit će uručene nagrade u tri kategorije, i to za najbolji međunarodni dugometražni film, najbolji nacionalni dugometražni film i najbolji nacionalni kratki film. 

Fena