Fotografija kao priča koja ne može da se ispriča riječima...

Predstavljamo fotografije Eldina Imamovića

Fotografija kao priča koja ne može da se ispriča riječima...

30.03.2019 - 16:36
Ostalo

Prva fotografija nastala je još davne 1839. godine, što je uticalo na to da se promijeni način na koji se danas gleda na svijet. I kako bi to poznati fotograf, Destin Sparks, jednostavno rekao „fotografija je priča koja ne može da se ispriča riječima...“ 

Eldin Imamović koji se na svojim fotografijama potpisuje kao "CeyCky", sasvim slučajno je otkrio ljubav prema fotografiji, koja traje već nekoliko godina. Posebno je zanimljivo da su sve njegove fotografije nastale smartphone-om, što ukazuje na to da je za dobru fotografiju presudna emocija i "dobro oko", ne i skupa oprema, kao što kažu. 

I dok nekad fotografiju nije svako sebi mogao da priušti, danas u svijetu tehnologija, mogu fotografisati gotovo svi. Istina, samo rijetki znaju da naprave dobru fotografiju koja ostavlja bez daha. Eldin Imamović koji dolazi iz Tuzle, autor je fotografija koje ovim putem predstavljamo, a zanimljivo je to da su sve njegove fotografije nastale mobilnim uređajem.

I dok je sve je krenulo spontano, Eldin, koji se na svojim fotografijama potpisuje kao „Ceycky“, danas je u stanju da nam svojim fotografijama otkrije koliko su određene stvari, mjesta,... specifične ili posebne, ovisno o tome kako te stvari posmatramo... 

I zaista, baš kao što život priča priču, kada pogledamo fotografije Eldina Imamovića, vidimo kako fotografija zna da predstavlja pravi šareni dnevnik naših života koji ostaje kao trajna uspomena.

Eldin Imamović tako kaže da fotografiše za svoju dušu. Ipak, tu „dušu“ prepoznali su i drugi, pa su njegove fotografije sve više pozitivno prihvaćene na društvenim mrežama. Također, u sklopu kampanje „Shot on iPhone“, kada je odlučio poslati fotografiju „Fiće“, na kraju je osvojio i nagradu, što je dobar podstrek i priznanje za ono što radi. 

- Nagrađenu sliku napravio sam u blizini Banovića. Nekoliko puta sam prolazio i zapazio starog "Fiću" i čekao prave "uvjete" da ga uslikam. Tada je već počela kampanja "Shot on iPhone" i nisam se mogao odlučiti koju fotografiju da pošaljem, ali nakon što sam fotografirao "Fiću", odluka je bila definitivna – kazao je Imamović, tada.

I zaista, Eldinove fotografije dokaz su da je za dobru fotografiju presudno oko fotografa. Danas u svojoj arhivi ima jako puno fotografija, a nada se da će uskoro moći organizovati izložbu, kako bi cijelu priču na neki način zaokružio.

 

Posebnu emociju Eldin ima prema crno-bijelim fotografijama. Otkrio nam je da će njegova prva izložba najvjerovatnije biti posvećena crno-bijloj fotografiji, koje zasigurno imaju svoje čari i sve ljubitelje fotografije ostavljaju bez daha... 

Pripremila: A. Rovčanin/ BNN.ba 

BNN.ba