Historijski arhiv Sarajevo tradicionalno obilježava godišnjicu uspješnog rada

Uz izložbu "Izdavačko-izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo 1948-2019"

Historijski arhiv Sarajevo tradicionalno obilježava godišnjicu uspješnog rada

01.05.2019 - 13:08
Izložbe

Historijski arhiv Sarajevo želi tradicionalno obilježiti svoju godišnjicu uspješnog rada, ovog puta izložbom o izdavačko-izložbenoj djelatnosti po kojoj se najviše prepoznaje i percipira u javnosti, najavljuju iz Historijskog arhiva Sarajevo. 

HAS, Historijski arhiv Sarajevo

Kroz izložbenu postavku dočarat će dosadašnji bogat kulturno-obrazovni segment Arhiva u okviru kojeg su postavljene 72 izložbe (27 samostalnih, koje su gostovale u mnogim bh., ali i gradovima širom Evrope, 34 u saradnji sa drugim institucijama, 11 gostujućih), te štampao 48 publikacija iz oko 11.000 dužnih metara arhivske građe koju brižno čuva.

"Originalnost ove izložbe monografskog karaktera u izdavačko-izložbenom domenu leži u kombinaciji izdanja i propratnog materijala, kataloga, plakata, pozivnica i afiša, štampanog za izložbe, nastalih u periodu od 1948., godišnjice osnivanja, pa do 2019., godini u kojoj proslavlja 71. godišnjicu postojanja i rada", navodi se u najavi izložbe.

Ilustracije sa izložbi i izdanja Historijskog arhiva Sarajevo kojima je proslavljao državne praznike, godišnjice, jubileje, te predstavljao ličnosti i historijske činjenice u proteklih 70 godina nastalih na osnovu arhivske građe o kojoj se brine svrstane su u nekoliko vremenskih razdoblja. Dati su i hronološki podaci koji uvjerljivo govore o uloženom trudu i zaslugama na polju izdavačko-izložbene djelatnosti kako bi se posjetiocima pružila retrospektiva svega što je Arhiv na tom polju radio. 

BNN.ba