Ispod "Mona Lize" se kriju još dvije žene

Istraživanje francuskog naučnika Pascala Cotte

Ispod "Mona Lize" se kriju još dvije žene

08.12.2015 - 13:44
Ostalo

Francuski naučnik i inženjer Pascal Cotte izjavio je kako se ispod Mona Lize, čuvenog remek djela renesansnog slikara Leonarda da Vincija, nalaze još dvije slike. 

 

Kako javlja BBC, francuski naučnik Cotte, koji već 10 godina pomoću tehnike reflektivnog svjetla ispituje portret Mona Lize, ispod sloja uljane boje pronašao je još jedan portret te jednu skicu. Cotte je izjavio kako se ispod portreta Mona Lize nalazi još jedna slika druge žene koja gleda u stranu. "Žena na ovoj slici nije nasmijana. Zasigurno je druga žena", tvrdi Cotte, te dodaje da se i ispod te slike nalazi još jedna skica žene u krupnom planu. "Na (trećoj) slici nalazi se žena u krupnom planu, velikog nosa, tankih usana i velikih ruku", rekao je Cotte. 

Francuz Pascal Cotte od 2004. godine ispituje portert Mona Lize, koja je izložena u muzeju Louvre u Parizu. On je osmislio metodu amplifikacije slojeva (Layer Amplification Method - LAM), pomoću koje otkriva šta se nalazi između slojeva slike. Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, naučnik, muzičar, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Ukratko, bio je najveći genij renesanse, koji je osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici... Njegova djela Posljednja večera (1495-97) i Mona Lisa (1503-06) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse.

Anadolija