"Jedan dan u Sarajevu" film Jasmile Žbanić na festivalima u Evropi

Dokumentarni film

"Jedan dan u Sarajevu" film Jasmile Žbanić na festivalima u Evropi

26.10.2015 - 18:17
Ostalo

Dokumentarni film redateljice Jasmile Žbanić "Jedan dan u Sarajevu" u produkciji Deblokade Sarajevo, koji je premijerno prikazan i nagrađen na posljednjem Sarajevo Film Festivalu, pobudio je veliki interes i drugih evropskih festivala.

"Jedan dan u Sarajevu" će njemačku premijeru imati na predstojećem DOK Leipzig Film Festivalu. Osnovan 1955. godine, DOK Leipzig je najstariji i ujedno jedan od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u svijetu. Kuratori festivalskog programa najavili su prikazivanje filma na festivalu podsjetivši da je 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Naglasili su da je to bio i povod za početak Prvog svjetskog rata.

Tačno 100 godina kasnije, bh. redateljica Jasmila Žbanić, koja se i u svojim prethodnim, višestruko nagrađivanim filmovima bavila historijskim temama, odlazi na mjesto atentata i razgovara sa brojnim posjetiocima i turistima o tome šta oni misle o atentatoru i atentatu. Neki vide Principa kao nacionalnog heroja koji se borio za slobodu svoje države, drugi ga vide kao teroristu koji je uništio postojeći poredak. Žbanić kombinira svoj vlastiti materijal sa materijalom građana Sarajeva i turista koji su snimljeni mobilnim telefonima, te sučeljava ove savremene video-zapise sa isječcima iz igranih filmova o atentatu. Rezultat je višeslojni pogled na događaj i njegove posljedice, često sa nekim vrlo zabavnim momentima koji prije svega predstavljaju odraz o tome šta ljudi zaključuju iz historije - naveli su u najavi filma.

"Jedan dan u Sarajevu" će biti prikazan 27. oktobra u Amsterdamu, a 8. novembra u Den Haggu u sklopu Eastern Neighbours Film Festivala. Također, bit će prikazan i u sklopu 25. Cottbus Film Festivala, od 3. do 8. novembra. U januaru iduće godine film će biti predstavljen u Italiji u sklopu Alpe Adria Film Festivala. Takođe, ovo ostvarenje je već ranije premijerno prikazano u Turskoj, saopćeno je iz Deblokade.

Fena