Knjige na točkovima

Rijetka mobilna biblioteka u Bosni i Hercegovini

Knjige na točkovima

12.06.2015 - 09:49
Knjige/stripovi

Bužim ima povremenu biblioteku zahvaljujući Fiat kombiju koji vozi knjige u sela Unsko-sanskog kantona.

Od februara 2014. godine cestama Unsko-sanskog kantona kruži neobično, šareno vozilo. Radi se o jednoj od rijetkih mobilnih biblioteka u Bosni i Hercegovini. Rezultat je to projekta Usluge pokretne knjižnice za cjeloživotno učenje u ruralnim sredinama Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona.

Većinu novca  za projekat dala je EU kroz IPA program prekogranične saradnje, a cijelu stvar na terenu su realizirali Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić iz Karlovca na hrvatskoj strani i Javna ustanova Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, na strani BiH.

Prema riječima Ratka Kneževića, direktora bihaćke biblioteke, cilj projekta bio je lakši pristup informacijama i znanju široj zajednici, posebno u ruralnim sredinama. Uz to, mobilna biblioteka podiže svijest o važnosti čitanja i obrazovanja, kao i nivo pismenosti. Iako su ovo ciljevi koje bi trebali podržavati svi oni koje misle dobro ovom društvu, g. Knežević pojašnjava da je u realizaciji ideje bilo puno ubjeđivanja ipovlačenja za rukav ljudi u kantonalnim ministarstvima kako bi se pokretna biblioteka zakotrljala krajiškim cestama.

Pokretna biblioteka ili bibliobus je kombi vozilo marke Fiat, model Ducato, koji je posebno preuređen za svoju specifičnu namjenu. Cijela unutrašnjost je jedinstven prostor bez pregrade koja bi dijelila vozača i suvozača i ostatka vozila. Za nabavku ovog vozila i njegovo potpuno preuređenje utrošeno je 60.000 KM.

Prema rasporedu, ovo vozilo svakim radnim danom obilazi prigradska naselja i sela u opštinama Bihać, Cazin, Velika Kladuša i Bužim. Bibliobus ima 42 stajališta i na svako od njih dolazi jednom u dvije sedmice. Mobilna biblioteka ima više od 1000 korisnika, gotovo koliko i centralna biblioteka u Bihaću. Godišnja članarina iznosi 6 KM za učenike i 12 KM za odrasle. Korisnici su uglavnom učenici, a najtraženije knjige su naslovi iz školske lektire. Stariji učenici i omladinci rado čitaju trenutna hit izdanja, a sad su in knjige o čarobnjacima, vampirima, zombijima, kojekakve sage i sl.

Traže se i stručne knjige, istini za volju, rijetko. U samom vozilu ima prostora za 1500 do 2000 knjiga. Uz to, u vozilu se nalazi i laptop sa internetskom konekcijom, putem koje članovi ove biblioteke mogu pretražiti fond knjiga u centralnoj biblioteci i pronaći naslove i autore koji ih zanimaju. Ukoliko knjige koju žele nema trenutno u bibliobusu, putem interneta je rezerviraju za sljedeći dolazak. Više informacija o radu bibliobusa, redu vožnje i slično, može se naći na internetskoj stranici biblioteke (www.kbbi.ba) ili na Facebook stranici Pokretna biblioteka Bibliobus Bihać.

skolegijum.ba