Knjige "Šapat sudbine" i "Sami smo" preporuke čitateljima za mjesec maj

"Roman koji se čita u jednom dahu"

Knjige "Šapat sudbine" i "Sami smo" preporuke čitateljima za mjesec maj

26.04.2018 - 11:30
Knjige/stripovi

Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba i ovaj mjesec čitaocima preporučuje interesantne  naslove. Tako se u izboru našao roman „Šapat sudbine„ autorice  Hazete Hamzić-Salihović. Književnik Nedžib Vučelj o ovom romanu je zapisao da se "čita u jednom dahu". Također, preporučuje se i roman turskog autora Peyami Safa „Sami smo“.

Pisac Peyami Safa jedan je od najznačajnih turskih autora prve polovine XX vijeka. Rođen je (1899.) i preminuo je u Instambulu (1961.) te ostavio  značajan trag u novoj književnosti ove zemlje. Roman „Sami smo“ (Yalnızız, 1951.) kao i ostala njegova djela bavi se preispitivanjem materije i smisla, duha i tijela, idealizama i materijalizama uz jasni naglasak na dileme, kao što su, različiti temparamenti u jednoj porodici i odnos te porodice prema društvu u kome počinju da se primjećuju „zapadnjački“ uticaji.

Među knjigama koje zasigurno treba pročitati su i djela Faruka Šehića  "Hit depo", "Pod pritiskom", "Transsarajevo", "Apokalipsa iz Recycle bina".

"Hit depo" je druga zbirka pjesama Faruka Šehića. Koliko je u prvoj zbirci bio fokusiran na formu iskaza, toliko je u ovoj drugoj okrenut svijetu i svakodnevici. Njegov lirski subjekt odustao je od ignorisanja stvarnosti i od zatvaranja u samoga sebe. Poezija mora biti više od jezičke i stilske vježbe; ona mora progovoriti o stvarnosti, o bolu, o nesreći, o gluposti, o siromaštvu, o čovjeku, sugrađaninu, prolazniku, roditelju, komšiji. Podijeljena u cikluse nejednakog obima, zbirka "Hit depo" koncentriše se oko tri dominantna motiva: socijalna nepravda, zlotvorstvo medija, rat. Posljednji, najužasniji, neodvojiv je od prva dva, kao zametak primiren u njima.

"Hit depo" priziva u svijest mnoge asocijacije, a sintagma Hane Arent banalnost zla u ovom je kontekstu nezaobilazna.

BNN.BA