Kur'an je najčitanija knjiga na svijetu, a Indijci čitaju najviše

Svijet knjige

Kur'an je najčitanija knjiga na svijetu, a Indijci čitaju najviše

23.04.2019 - 20:57
Knjige/stripovi

Prema informacijama koje je prikupio novinar Anadolije iz Svjetskog indeksa kulture čitanja, na listi zemalja čiji stanovnici najviše čitaju prednjači Indija, a prate je Tajland i Kina. Indeks mjerenja temelji se na vremenu izdvojenom za čitanje tokom jedne sedmice, a u to se pored knjiga, ubraja i čitanje novina, magazina i drugog pisanog materijala.

Prva na listi zemalja čija su društva posvećena knjizi nalazi se Indija, a svaki njen stanovnik u prosjeku sedmično na čitanja izdvaja deset sati i 42 minute. Na drugom mjestu je Tajland sa devet sati i 24 minute po stanovniku, dok je na trećem mjestu Kina. Svaki Kinez za čitanje sedmično izdvaja osam sati.

Prve tri zemlje na listi prate Filipini (sedam sati i 36 minuta), Egipat (sedam sati i 30 minuta), Češka (sedam sati i 24 minuta), Švedska (sedam sati i 6 minuta), Francuska (šest sati i 54 minuta), Mađarska (šest sati i 48 minuta) te Saudijska Arabija (šest sati i 48 minuta).

Kada je riječ o najčitanijim knjigama na prvom mjestu je Kur'an, zatim Evanđelje, a na trećem mjestu je knjiga "Citati Mao Zedonga".

Među najčitanijim knjigama u svjetskoj književnosti su i "Don Kihot" Miguela Servantesa (Cervantes) te "Harry Potter" britanske književnice JK Rouling (Rowling). 

BNN.BA/N1