'Majka i dijete' Dine Mustafića premijerno večeras u Tirani

"Živimo u svijetu koji je izgubio ljubav"

'Majka i dijete' Dine Mustafića premijerno večeras u Tirani

28.10.2017 - 13:38
Pozorište

Nakon veoma uspješne predstave "Equs",  izvedene na početku nove umjetničke sezone u martu ove godine, kao produkcije Narodnog pozorišta u Tirani, bh. reditelj Dino Mustafić večeras ima premijeru u alternativnom kulturnom centru Tulla, predstavljajući prvi put na albanskom jeziku znamenitog norveškog pisca Jona Fossea sa komadom "Majka i dijete".

Predstava je nastala u produkciji MAM (Multimedia Art Movement) fondacije koja promovira istraživanje i eksperiment u izvedbenim umjetnostima u saradnji sa sarajevskim Art Hubom, nezavisnom bh. teatarskom produkcijom koja ima regionalnu i međunarodnu  reputaciju.

- Živimo u svijetu koji je izgubio ljubav. Majka i dijete su životni zatočenici koji opterećuju i sebe i druge. Ali oni nisu otupjela, ravnodušna bića, već su puna unutarnjeg nemira, nečega što bi se moglo nazvati sposobnošću naslućivanja. No u tom melankoničnom osjećaju praznine ni majka ni dijete ne nalaze toliko egzistencijalno traženi mir i tišinu, nisu u stanju pomiriti se s vlastitim demonima koji ih progone - izjavio je Mustafić. 

Albanski mediji daju veliki značaj najavljenoj premijeri kao kontroverznom i hrabrom pozorišnom događaju koji suočava albansko društvo sa položajem žene u savremenom svijetu, sukobu tradicijskog, patrijahalnog morala sa liberalnim idejama. Navodeći da je Dino Mustafić unio balkansku temperaturu u izvedbu, opisuju da se predstava  bavi ljudima koji pate od totalne izoliranosti, usamljenosti i nesposobnosti razumijevanja. 

U ovoj duo drami ulogu majke tumači jedna od najboljih glumica srednje generacije u Albaniji, Ema Andrea, dok njenog sina igra mladi glumac Matia Luppa. Scenograf je Klod Dedja, kostimograf Berina Kokona, kompozitor Ilir Bajri, koreograf Gjerg Prevazi, dramaturg Željka Udovičić Pleština.

Sarajevska premijera predstave planirana je u martu 2018. godine, saopćili su organizatori. 

Fena