Monografija o pjesničkom velikanu Aleksi Šantiću povodom 150. godišnjice njegovog rođenja

Monografiju napisao i sastavio Mišo Marić

Monografija o pjesničkom velikanu Aleksi Šantiću povodom 150. godišnjice njegovog rođenja

24.05.2018 - 13:56
Knjige/stripovi

Lirska monografija povodom 150. godišnjice rođenja pjesničkog velikana Alekse Šantića "Aleksa Podsjetnik na ljubav" koju je napisao i sastavio pjesnik Mišo Marić predstavljena je u Ateljeu Figure u Sarajevu. Jedan od promotora, Gradimir Gojer, naveo je da je ova monografija naučna studija, nadahnuti životopis i ono što je, kako kaže, najbitnije - potpuno iskrena knjiga.

- Danas kad smo suočeni s velikim brojem polufabrikata u literaturi i lažima kao i u životu, ova knjiga je potpuno istinita. Mišo je volio Aleksu, voli ga i sad, strastvovao je s njegovom poezijom i napisao knjigu - rekao je Gojer.

Gojer je podsjetio da je Aleksa Šantić, nažalost, gotovo izbačen iz bh. literature, ocjenjujući da je danas i u književnosti i literaturi bitno nacionalno svrstavanje, a Šantić je bio Bosanac i Hercegovac, te Gojer podvlači da takvi pisci nisu danas pogodni.

Predgovor koji je napisao pjesnik Pero Zubac pročitala je Aida Krehić.

Zubac, također još jedan zaljubljenik u Mostar kao i Šantić i Marić, zapisao je da je najljepšu pjesmu o Šantiću napisao njegov brat po tuzi i suzi te ljubavi neizmjernoj prema Mostaru - pjesnik Mišo Marić. Zapisao je i da je od Marića najviše naučio o Šantiću, više nego iz svih studija koje je o njemu pročitao.

Mišo Marić monografiju je posvetio unuci Belli Prevost i u posveti, između ostalog, zapisao da je to djelo spomenik na lijepog pjesnika i tužnog čovjeka Aleksu, te unuci poručio da se, kada bude tužna, sakrije u stihove Alekse Šantića.

BNN.BA