Mustafić: Razarajuća odluka za kulturnu scenu BiH

"Vidljiva namjera da nestane internacionalna scena"

Mustafić: Razarajuća odluka za kulturnu scenu BiH

05.12.2015 - 20:37
Ostalo

Bosanskohercegovački reditelj i izvršni producent Festivala MESS Dino Mustafić nazvao je Odluku Federalnog ministarstva kulture i sporta o projektima i programima od internacionalnog značaja za BiH i FBiH, koji će se finansijski podržati u ovoj godini, razarajućom za kulturnu scenu u BiH.

"Očigledno se primjenjivao isključivo etnički kriterij koji je favorizirao vjersko-folklornu kulturu. Vidljiva je namjera da nestane internacionalna scena i da se sve pretvori u nacionalno-palanačke dane kosidbe i klapskog pjevanja uz posmatranje ptica", navodi Mustafić u sopćenju. On ističe da je festivalima i projektima s tradicijom koji decenijama afirmiraju bh. umjetnike, promoviraju kulturu komunikacije, promjena i emancipacije, povezuju regionalno i internacionalno bh. umjetničku zajednicu novčani iznosi umanjeni između 50 i 70 posto.

Ovom odlukom svi vrijednosni i profesionalni standardi degradirani, dok caruje etno kič i frivolnost, kaže Mustafić. Na kraju saopćenja navodi da će se kulturni radnici nastaviti boriti na sceni, u galerijama i na tribinama, pisati knjige i tekstove jer su već jednom odbranili kulturu od rušenja i paljenja i to ćemo učinit i ovaj put.

Fena