Muzička akademija u Sarajevu stara 125 godina: Nacionalni spomenik neprocjenjive vrijednosti

"101.MEDIJSKA PRIČA O NACIONALNIM SPOMENICIMA U SARAJEVU"

Muzička akademija u Sarajevu stara 125 godina: Nacionalni spomenik neprocjenjive vrijednosti

08.02.2018 - 13:53
Ostalo

Muzička akademija (Zavod svetog Augustina) u Sarajevu, na uglu ulica Josipa Stadlera i Pehlivanuša, značajna je zbog svoje povijesne, umjetničke i ambijentalne vrijednosti. Ova zgrada sagrađena je prije 125 godina, davne 1893. prema projektu uglednog arhitekte Josipa Vancaša. Izgrađena u historicističkom neogotičkom duhu, zgrada ilustrira mnoge aspekte dinamike po kojoj se Sarajevo u to vrijeme isticalo...

Austrougarske vlasti poticale su razvoj kulturnih i obrazovnih institucija u Sarajevu u cilju podsticanja građanskog društva i stvaranja visoko obrazovane radne snage koja će odgovoriti potrebama moderne države.

Zato je ovaj objekat sagrađen u vrijeme kada su gradnja i s njom povezani zanati u Sarajevu bili u punom zamahu, te uz dodatni poticaj usvajanja novih građevinskih propisa koji su imali veliku ulogu u stvaranju modernog evropskog grada.

Tokom maja 1893. godine započinje gradnja Zavoda sv. Augustina u kojem su djecu poučavali muzičkoj kulturi i držali školu za djecu u čijim porodicama se govorio njemački jezik.

Njih su podučavale članice redovničke družbe Kćeri Božje Ljubavi. Gradnja Zavoda sv. Augustina završena je novembra iste godine, i vezana je za razdoblje punog razmaha graditeljske i obrtničke djelatnosti u gradu.

Kćeri Božje Ljubavi nakon završetka Drugog svjetskog rata prekinule su rad te su izmještene iz zgrade u kojoj sa radom počinje osnovna i srednja Muzička škola. 

Deset godina kasnije, 20. maja 1955. godine, osnovana je Muzička akademija kao četvrta ustanova te vrste na području nekadašnje Jugoslavije. Od tada, pa do danas u Zavodu sv. Augustina paralelno djeluju Osnovna muzička škola, Srednja muzička škola i Muzička akademija.

Do 1992. godine, na Muzičkoj akademiji školovali su se kandidati iz svih sredina bivše Jugoslavije i proizvodili stručnjaci svih profila, koji su svojim kvalitetom zadovoljavali evropske kriterije muzičkog obrazovanja. Mnogi od njih našli su zaposlenje i doživjeli afirmaciju u raznim evropskim i svjetskim centrima, doprinoseći visokom renomeu Muzičke akademije.

Za potrebe Muzičke akademije, šezdesetih godina 20. stoljeća izvršena je adaptacija tavana u prostor namijenjen za nastavu i smještaj Instituta za muzikologiju.

Rad Muzičke akademije u Sarajevu nije prestao ni tokom agresije na BiH (period 1992.–1995.). U tom periodu objekat je pogođen više puta, ali nisu zabilježena teža oštećenja koja bi ugrozila konstrukciju objekta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2009. godine ovu povijesnu građevinu proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Ovaj spomenik jedan je od 101. nacionalnog spomenika koji se nalazi na području Sarajeva. Priče o tim spomenicima dio su projekta "101. medijska priča o nacionalnim spomenicima u Sarajevu" kojeg provodi Udruženje "Bosanski stećak" s ciljem promocije kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Projekat podržava:

BNN.BA