Na današnji dan, prije 15 godina, napustio nas je veliki pjesnik Izet Sarajlić

Sjećanje na velikana: Objavio preko 30 knjiga poezije, od kojh su neke prevedene na 15 jezika

Na današnji dan, prije 15 godina, napustio nas je veliki pjesnik Izet Sarajlić

02.05.2017 - 16:24
Knjige/stripovi

Na današnji dan, prije 15 godina, 2. maja 2002. godine u Sarajevu, napustio nas je veliki čovjek i pjesnik Izet Sarajlić. Tim povodom delegacija Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Kruga 99" danas je polaganjem cvijeća na groblju "Lav" u Sarajevu odala počast ovom velikanom koji svojim djelima još uvijek živi.

Izet Sarajlić je rođen 16. marta 1930. u Doboju. Ime je dobio po djedu s očeve strane, koji je bio činovnik za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Djetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. godine. U Sarajevu je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije U susretu. Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i udruženja intelektualaca Krug 99. Objavio je preko 30 knjiga poezije od kojih su neke prevedene na 15 jezika. Za Sarajevsku ratnu zbirku pjesnik je rekao: "Ovo je jedina zbirka za koju bih mogao reći da bih volio da je nikada nisam napisao."

Izet Sarajlić je živio za objavljivanje svojih zbirki poezije, od kojih su mnoge doživjele nekoliko izdanja.
Vjerovao je da pripada XX stoljeću pa kada je stiglo XXI, na pismima koja je pisao prijateljima, datume je označavao na sebi svojstven način: 1999+1, 1999+2… Čitajući njegovu poeziju, saznajemo da su smrt njegovog brata Eše, koji je strijeljan 1942. i susret sa Idom Kalas Mikicom, životnom saputnicom, dva najsnažnija pjesnikova životna iskustva.

U “Volim puno” pjeva o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj epohi. Ova serija poetske proze je u najvećoj mjeri portret njegove supruge Mikice, prekrasne, mudre žene, koja je zahvaljujući njemu zauvijek ušla u svijet književnosti. Izrasla iz duha vremena u kojem je živio, uvijek aktualna i bliska, poezija Izeta Sarajlića oplemenjuje svakog svog čitatelja. Nije potrebno tragati za estetskim doživljajem, on je pred čitateljem u svakoj Sarajlićevoj pjesmi.

Slatko-gorku pjesničku intonaciju, prepoznatljivu upravo kod Izeta Sarajlića, naći ćemo kasnije kod mnogih bh pjesnika. Niko nije toliko utjecao na suvremeno bh pjesništvo kao Izet Sarajlić. Njegov stih je jednostavan, istinit, bez suvišne dekorativnosti i retorike.

Elegičnost kao najizrazitija crta Sarajlićeve emocionalnosti, njegovo poimanje života uopće i ljubav kao neizbježni light motiv, često upućuju na romantičnu Jesenjinovu poeziju. U svakoj njegovoj pjesmi ljubav doživljava svoju punu afirmaciju. Široka otvorenost i ljubav prema cijelom svijetu odišu iz svakog njegovog stiha.

Izrazito romantičan, Sarajlić ne stvara apstraktni romantičarski ideal ljubavi. Naprotiv, njegova ljubav gotovo uvijek je stvarna i ostvarena, a najčešće je istinit i ambijent u kojem govori o ljubavi. Stoga se u najvećem dijelu njegove poezije osjeća idilična slika ljubavne i obiteljske harmonije prenesene iz svakodnevnog života, a to ga opet približava poeziji Jacquesa Preverta. Izvanrednu i trajnu popularnost njegova je poezija dostigla upravo zahvaljujući jednostavnosti izraza prožetog dubokom osjećajnošću.

Ulica po velikanu: "I da u ulici sa njegovim imenom, nikada nikog, ne zadesi nesreća"

Članovi Kruga 99 danas su podjsetili da je najprevođeniji exjugoslovenski i bh. pjesnik otišao ovjenčan brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, ali da je još uvijek bez ulice u gradu u kojem nije uvijek bio najsretniji, "ali u kojem je sve moje, i u kojem uvijek mogu naći barem nekog od vas koje volim“.

- Malu ulicu u Sarajevu tražimo, i tražili smo za Izeta Kiku Sarajlića, običnu, svakodnevnu, kojom se, neopažen od svijeta, može prošetati i poslije smrti. I da u ulici sa njegovim imenom, nikada nikog, ne zadesi nesreća - kazao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Ističe da je Sarajlić bio jedan od osnivača ove asocijacije, a pisao je "iz vremena i za vrijeme u kojem je živio, poeziju zbog čitalaca, onih kojima je bio oslonac u potrazi sa svrhom i smislom postojanja, utemeljenja vlastite egzistencije".  

- Vilsonovo bi ostalo puko šetalište, poput mnogih, bez Izetovog osluškivanja šetača. Generacije su šetača recitujući pjesnika učinile ga neprolaznim. Posljednji evropski pjesnik ljubavi, kako su ga cijenili italijanski kritičari i grad Salerno, u kojem je trebao biti proglašen počasnim građaninom - rekao je Kulenović, te podsjeća da je Sarajlićeva sraslost s antifašizmom, čak i u vremenu kada je izgledalo da se jedan fašizam može pobjediti onim drugim, bio putokaz za očuvanje normalnosti, saopćeno je iz Kruga 99.

BNN.BA/Historija.ba