Na današnji dan: U Toscani umro Giovanni Boccaccio, Ustav kojim se ukida ropstvo na čitavom teritoriju SAD-a

Neki od Historijskih događaja

Na današnji dan: U Toscani umro Giovanni Boccaccio, Ustav kojim se ukida ropstvo na čitavom teritoriju SAD-a

21.12.2015 - 08:43
Ostalo

Dogodilo se na današnji dan.

 - 1375. U Toscani umro Giovanni Boccaccio. Stotinu novela, zaokruženih jedinstvenim okvirom, prava epopeja zbilje 14. stoljeća, učinio je Boccaccia nenadmašnim književnikom, bez čijeg se imena i ne pokušava sastaviti povijest svjetske književnosti.

 - 1865. Sve članice SAD-a potvrdile su 13. amandman na Ustav kojim se ukida ropstvo na čitavom teritoriju SAD-a. Amandman su na inicijativu predsjednika Abrahama Lincolna izglasali početkom godine Predstavnički dom i Senat, ali on nije mogao biti primijenjen jer je u to vrijeme još bjesnio građanski rat. Tek kada su okončana neprijateljstva, ratificirale su ga sve države.

 - 1873. U Dubrovniku rođen hrvatski skladatelj, pedagog i dirigent Blagoje Bersa, koji je postavio temelje modernom orkestralnom stilu u Hrvatskoj, uveo u operu realističku tematiku i odgojio niz istaknutih skladatelja.

 - 1940. U Baltimoreu rođen skladatelj, gitarist i satiričar Frank Zappa, koji je bio prvorazredni kulturni provokator, podjednako posvećen uznemiravanju američkog predgradskog tupila, licemjerju političke garniture SAD, kao i kontrakulture koja joj je oponirala. Umro je 4. prosinca 1993. godine u Los Angelesu.

 - 1940. U Hollywoodu umro američki književnik Francis Scott Fitzgerald ("Veliki Gatsby", "Zelda"). Kao vjerni portretist doba Jazza i života američke aristokracije, Fitzgerald je jedan od predstavnika "izgubljene generacije".

 - 1988. U eksploziji bombe koju su postavili teroristi na letu Pan Am 103. u blizini škotskog grada Lockerbie, poginulo je 259 osoba u zrakoplovu, a 11 njih na zemlji. Za ovaj događaj krivim je proglašen Abdel-Basset Al Megrahi, koji je osuđen na doživotni zatvor.

 - 2001. Predsjednik Argentine Fernando de la Rua podnio ostavku, nakon žestokih sukoba demonstranata i policije u najvećim socijalnim nemirima u povijesti Argentine i nakon što je peronistička oporba odbila da mu da potporu.  

 - 2011. U Sarajevu, u 74. godini života preminuo Avdo Sućeska, istaknuti bh. povjesničar, pravnik i orijentalista.  

 - 2005. Najpoznatiji britanski homoseksualni par, pop zvijezda sir Elton John i kanadski filmski producent David Furnish vjenčali su se odmah po usvajanju novog zakona u Britaniji koji dozvoljava sklapanje brakova osobama istog spola.

Fena