Na Festivalu dječije umjetnosti proglašene najbolje bajke i predstave

Završen treći Festival dječije umjetnosti u Sarajevu

Na Festivalu dječije umjetnosti proglašene najbolje bajke i predstave

07.05.2017 - 14:02
Pozorište

Dodjelom nagrada u oblastima, književnost, muzika i teatar završen je treći Festival dječije umjetnosti u Sarajevu.

Prva nagrada “Planeta bajki” uručena je književnici Mariji Fekete Sullivan koja je napisala bajku “Mali klikeraši”.

Druga nagrada pripala je Aidi Šačić Nezirović za bajku “Dvije Sare”, a treće mjesto podijelili su Tatjana Andrejević za bajku "Izgubljena inspiracija“ i Oliver Paligorić za bajku "Ja sam blento".

U ovoj kategoriji prvu nagrada za najbolje mlado spisateljsko pero “Aida” dobila je Merjem Husejnović za bajku "Čarolija i tri vile“, drugu Lana Mlađen za bajku "Hrast“, dok su treću podijelili Muniba Memić za bajku "Ružica i jedanaest Štrumfova“ i Tarik Sijarić za bajku "Moj nevidljivi prijatelj Tom“

Helena Divković dobitnica je specijalne nagrade za iskazanu brižnost prema vilinskom svijetu.

Plaketa za najbolji vokal otišla je u ruke solistici Amini Bilalbegović, a nagradu “Planeta muzike za doprinos u razvoju horske umjetnosti” dobili su članovi hora "Horoljupci” iz Bugojna.

Žiri u sastavu Semir Krivić, Alma Ferović-Fazlić i Indira Kučuk-Sorguč, nakon odgledanih osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu "Planeta teatar" ide Pozorištu mladih iz Novog Sada za predstavu “Kako je otkriveno letenje”.

Armin Omerović proglašen je najboljim glumcem, a Mona Muratović najboljom glumicom za uloge koje su ostvarili u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”. Ova predstava dobila je “najjači aplauz”, te joj je pripala istoimena nagrada.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Nedžad Maksumić za predstavu “Princ iz moje ulice” Pozorišta lutaka Mostar.

Tokom tri dana festivala oko 300 učesnika predstavilo se u osam pozorišnih ostvarenja iz BiH i regiona, više od 200 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, a poznati bh. umjetnici s djecom su osmišljavali nove kreacije, mlade muzičke snage su pokazali kako se svira, pjeva, komponira…, saopćili su organizatori Festivala.

Fena