Na ovogodišnju "Sarajevsku zimu" dolaze umjetnici iz 41 zemlje svijeta

Od 7. februara do 21. marta

Na ovogodišnju "Sarajevsku zimu" dolaze umjetnici iz 41 zemlje svijeta

07.02.2019 - 12:24
Ostalo

Internacionalni festival "Sarajevska zima" počet će danas dolaskom umjetnika sa olimpijske planine Trebević i dobrodošlicom koja će im biti upućena u Vijećnici, te se nastaviti cjelodnevnim programom sve do svečanosti otvaranja u Narodnom pozorištu, piše Fena. 

Sarajevska zima

Festival će i ove godine u 35. izdanju osvojiti ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva, tokom bogatog programa koji će trajati do 21. marta.

Samo u prvom danu Festivala koji se odvija pod sloganom "Buka i bijes" na 12 festivalskih lokacija učešće će uzeti oko 1.500 umjetnika.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istaknuo je prethodno da su "Buka i bijes" prisutni u cijelom svijetu. Svijetu u kojem su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju, ali ujedno Festival je također taj koji nosi i tradiciju otvorenosti i slobode.

Na ovogodišnju "Sarajevsku zimu" dolaze umjetnici iz 41 zemlje svijeta.

Počasni gost ove godine je Mađarska. Tako da će već na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu, nakon što se podignu festivalske zastave, nastupiti Mađarski državni plesni ansambl.

Prije zvanične ceremonije otvaranja Festivala u Narodnom pozorištu, performansi i izložbe održavat će se na Bijeloj tabiji, Vijećnici, u Gimnazijskoj ulici, galeriji Colllegium artisticum te na drugim lokacijama.

U galeriji Collegium artisticum danas će biti predstavljeno 77 originalnih grafičkih listova četiri mape: Sarajevo 92, Sarajevo 93, Sarajevo 94 i Sarajevo 95 s potpisom bh. grafičara prvi put biti u cjelosti predstavljano javnosti.

Riječ je o izložbi mapa koje su pojedinačno izlagane u 25 galerija i muzeja u Evropi i svijetu.

Ovaj projekt kao svjedočanstvo o kreativnoj snazi umjetnosti svojevremeno je realizovan u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH te tadašnjom novinskom agencijom BH Press, današnjom FENA-om.

Festival će obilježiti i značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije te 80 godina Udruženja Collegium artisticum.

U ceremoniji otvaranja učestvovat će i galerije Novi Hram i Roman Petrović, Historijski muzej BiH, Pozorište mladih, Sarajevo taxi i drugi. 

BNN.ba / Agencije