Najstariji jezici kojima se još govori

Preživeli čak i hiljade godina

Najstariji jezici kojima se još govori

11.01.2016 - 07:43
Ostalo

Predstavljamo vam osam jezika koji su, u manje-više nepromjenjenom obliku, preživeli čak i hiljade godina.

Evolucija jezika ne razlikuje se mnogo od biološke evolucije – dešava se postepeno, iz generacije u generaciju, tako da ne može da se odredi tačno kada je jedan jezik postao nešto drugo, piše Newsweek. Zbog toga je gotovo nemoguće tačno reći koji je jezik najstariji – svi su u neku ruku novi i istovremeno stari koliko samo čovječanstvo.

Ipak, moguće je izdvojiti neke koji su u manje-više nepromenjenom obliku preživjeli duže.

1. Hebrejski
Hebrejski jezik predstavlja vrlo specifičan primjer u svijetu lingvistike. Ovaj jezik praktično je nestao oko 400. godine ostavši sačuvan jedino kao liturgijski jezik koji su Jevreji širom svijeta koristili pri religijskim obredima. Tek sa 19. i 20. vijekom, odnosno sa usponom cionizma, hebrejski je oživio i postao zvanični jezik države Izrael. Premda je jezik proživeo promjene od vremena Starog zavjeta, Jevreji kojima je hebrejski maternji mogu lako da razumiju jezik Biblije.

2. Tamilski
Tamilski jezik je klasični jezik i jedan od velikih dravidskih jezika. Njime uglavnom govore Tamili u južnoj Indiji i na Šri Lanci, a manje jezičke zajednice postoje u mnogim drugim državama. To je jedan od najdrevnijih jezika u upotrebi danas, praktično neizjmenjen posljednjih 2.500 godina. Godine 1996. računalo se da njime širom svijeta govori preko 74 miliona ljudi, što ga čini 18. svjetskim jezikom po rasprostranjenosti. Tamilski jezik ima neprekinutu književnu tradiciju od preko dva milenijuma.

3. Persijski
Farsi, odnosno persijski jezik govori se u današnjem Iranu, Avganistanu i Tadžikistanu. Ovaj jezik je direktan nasljednik staropersijskog jezika kojim se govorilo u Persijskom carstvu. Moderni persijski razvio se oko 800. godine i relativno malo se promjenio u posljednjih 1.200 godina. Današnji Iranci lakše čitaju tekstove iz devetog vijeka, nego što recimo Englezi Šekspira.

4. Islandski
Usljed geografske izolovanosti, islandski jezik se vrlo malo mijenjao od vremena kada su ga na ostrvo doneli prvi nordijski doseljenici. Zbog toga, moderni Islanđani danas s lakoćom čitaju sage napisane u ranom srednjem vijeku.

5. Baksijski
Baskijski jezik predstavlja svojevrsnu jezičku misteriju. Ne samo da nije povezan sa romanskim jezicima već nema dodirnih tačaka ni s jednom drugom grupom jezika na svijetu. Jedino što je jasno jeste da je baskijski jezik postojao prije dolaska Rimljana koji su donijeli latinski, koji će se kasnije razviti u nekoliko evropskih jezika.

6. Gruzijski
Region Kavkaza jedan je od lingvistički najznačajnijih na svijetu. Gruzijski je najveći jezik kartvelijanske grupe i u sadašnjem obliku postoji najmanje 1.700 godina.

7. Gelski
Iako gelskim jezikom govori samo manjina Iraca, ovaj jezik koji je u suštini maternji svih Iraca, postojao je mnogo prije dolaska germanskih uticaja.

8. Jermenski
Jermenski jezik ima dugu historiju, a najstariji tekst napisan njime potiče iz 450. godine. Kao i većina drevnih jezika, jermenski ima svoje pismo, potpuno različito od ostalih u svijetu.

prva.rs