Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslijediti Dylana?

Sutra objava imena

Nobelova nagrada za književnost: Ko će naslijediti Dylana?

04.10.2017 - 09:21
Knjige/stripovi

Švedska akademija u četvrtak će objaviti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost i tada će se doznati ko će naslijediti prošlogodišnjega laureata Boba Dylana - hoće li to biti Talijan Claudio Magris, Kenijac Kenyan Ngugi wa Thiong'o, Kanađanka Margaret Atwood, Sirijac Adonis, ili možda "vječni favoriti" Philip Roth, Amos Oz i Haruki Murakami.

"Švedska akademija odlučila je objaviti ime laureata Nobelove nagrade u četvrtak, 5. oktobra u 13 sati", objavljeno je kratko na njenoj internet stranici.  Tada će osamnaestorica članova Akademije koji odlučuju o dobitniku moći okrenuti novu stranicu nakon prošlogodišnje odluke da nagradu dodijele prvom muzičaru u historiji, Bobu Dylanu. 

Kako predviđaju književni krugovi, ovogodišnji će izbor, za razliku od prošlogodišnjega koji je izazvao mnoge polemike, ipak biti "općeprihvaćen".

"Akademija je zapravo vrlo diskretno društvo i ove godine ne trebamo očekivati senzaciju", tvrdi književni kritičar Svenska Dagbladeta Clemens Poellinger.

Popis mogućih dobitnika vrlo je dugačak, a i ove godine spominju se Amerikanac Don DeLillo, Kanađanka Margaret Atwood, Sirijac Adonis, Japanac Haruki Murakami i Kenijac Ngugi Wa Thiong'o. Njima se može dodati i Kineza Yan Liankea, Izraelce Amosa Oza i Davida Grossmanna, Talijana Claudija Magrisa, Albanca Ismaila Kadaréa i Francuza Michela Houellebecqa, no laureat bi mogao biti i netko nepoznat širokoj javnosti.

"Ono što se dogodilo prošle godine, zaista je bilo posebno. Vjerujem da će ove godine dobitnik nagrade biti romanopisac ili pisac eseja, muškarac porijeklom iz Europe. Potpuna suprotnost Bobu Dylanu", prognozira Björn Wiman, urednik kulturne rubrike Dagens Nyhetera.

Portugalac Antonio Lobo Antunes i Albanac Ismail Kadaré imaju, tvrdi, dobre izglede. Baš kao i Margaret Atwood čiji je roman "Sluškinjina priča" nedavno uspješno adaptiran za televiziju ili Ngugi wa Thiong'o.  

Akademija svake godine u februaru utvrdi popis svih predloženih kandidata, a zatim u svibnju izbor suzi na pet o kojima članovi Akademije raspravljaju tokom ljeta te nakon toga odabiru laureata. 

U skladu s duhom oporuke Alfreda Nobela, dobitnik mora biti osoba "koja se bavi univerzalnim pitanjima, netko tko nas sve potiče na razmišljanje", objašnjava urednica Elisabeth Grate.

Među 113 dosad nagrađenih samo je 14 žena, no Wiman smatra da to ne znači da će ove godine biti nagrađena žena. Iako Švedska akademija rado podsjeća da ne uzima u obzir ni podrijetlo ni spol, Poellinger ipak tvrdi da će  "ove godine Nobelova nagrada otići muškarcu, u dobi od 70 do 80 godina koji piše opsežne romane",

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a prvi je dobitnik bio francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Bob Dylan, Svetlana Alexievich, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio i Doris Lessing.

Fena