O Bosni i bosanstvu: U Sarajevu promovisana knjiga "Tragom drevnih Bošnjana“

U organizaciji Međunarodnog foruma Bosna

O Bosni i bosanstvu: U Sarajevu promovisana knjiga "Tragom drevnih Bošnjana“

04.01.2019 - 23:32
Knjige/stripovi

U organizaciji Centara za strategijske studije "Međunarodnog foruma Bosna", u Sarajevu je održana javna rasprava "Kako razumijevati bosansku budućnost?", uz predstavljanje knjige "Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet (i) kroz historiju", autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića.  

U sklopu same knjige, autori ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti. Sa druge strane, autori nastoje interpretirati značaj i, kako i sami kažu, ljepotu same ideje bosanstva. 

O pitanju kako razumijevati bosansku budućnost u vidu javne rasprave koja je uslijedila uz promociju knjige „Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet (i) kroz historiju" , govorio je predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik BZK "Preporod", profesor Fakulteta političkih nauka Senadin Lavić, te Asim Zubčević.

U toku same rasprave izlagači su govorili o bosantvu, istovremno prezentirajući šta podrazumijevamo pod antibosanskim politikama, sa posebnim osvrtom na 20. stoljeće.

Osvrt su dali i na temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva kao ideje. Izazov  istraživačima, ali i javnom mnijenju uopće te zajednička zadaća je u sadašnjoj bosanskoj agoniji, ocrtati vidike budućnosti koje bi bile u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava, zaključak je koji su izlagači iznijeli. 

BNN.ba