​"Oktobar-Deset dana koji su potresli svijet" otvara sarajevski filmski festival

Pravo ljudski Film Festival počinje u srijedu

​"Oktobar-Deset dana koji su potresli svijet" otvara sarajevski filmski festival

06.11.2017 - 16:41
Ostalo

Pravo ljudski Film Festival bit će svečano otvoren u srijedu, 8. novembra, u kinu “Meeting Point“, projekcijom filma „Oktobar-Deset dana koji su potresli svijet“, režisera Sergeija Eisensteina. Tema festivala je „Sloboda“.

Publika će imati priliku pogledati 60 filmova, mladih, ali i renomiranih režisera iz BiH, regije i svijeta.  

Također će biti prikazana 32 filma u okviru četiri kategorije zumiraj: zumiraj dokumentarni film, zumiraj animirani, zumiraj zvuk, te program budućnosti ovdje.

U okviru festivala bit će održane i radionice zvuka, medijske pismenosti, filma i stripa, te radionice stripa i fotografije, te konferencija za nastavnike.

Radionicu zvuka vodi muzičar i kompozitor elektroakustične muzike iz Njemačke - Marcus Beuter, koji ima višegodišnje iskustvo u bavljenju zvukom, improvizacijom, terenskim snimanjem, performansom...

Žiri takmičarskog dijela programa, njih 11, su mladi iz BiH, koji su završili škole filma ili su im filmovi u fokusu njihovog zanimanja, a oni će izabrati osam filmova koji su u takmičarskoj selekciji.

Projekcije filmova, radionice, konferencije održavat će se na nekoliko lokacija, Kino Miting point, Akademija scenskih umjetnosti, galerijama Sklop i Duplex, te Umjetničkoj galeriji BiH.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

BNN.BA