Otkriveni do sada nepoznati dijelovi “Epa o Gilgamešu” / VIDEO

Jedan od najstarijih svjetskih književnih djela

Otkriveni do sada nepoznati dijelovi “Epa o Gilgamešu” / VIDEO

09.10.2015 - 14:24
Ostalo

Pronađena je tabla sa 20 do sada nepoznatih linija teksta jednog od najstarijih svjetskih književnih djela “Epa o Gilgamešu”, prenosi "Daily mail".

Zvaničnici muzeja “Sulaymaniyah” u iračkom Kurdistanu saopštili su prošlog mjeseca da se u posjedu muzeja nalazi originalni artefakt sa dijelom čuvenog epa. Do otkrića se došlo slučajno, nakon što je muzej od jednog krijumčara kupio 80-90 glinenih tabli. Pošto je većina teksta nalažena u fragmentima od 18. vijeka, uvijek je postojala mogućnost da će se pojaviti još dijelova.

Verzija koju danas znamo i koja je dio srednjoškolske lektire, otkrivena je 1853. godine u Ninivi, i od tada se nije mnogo mijenjala. Nakon rata u Bagdadu 2003. godine, muzej “Sulaymaniyah” je plaćao krijumčarima kako bi zadržao artefakte u zemlji. Krajem 2011. godine, novootkrivenu tablu je sa gomilom drugih donio jedan krijumčar u muzej, gde ju je primjetio profesor Faruk al Ravi, koji je insistirao da muzej plati krijumčaru traženu sumu od oko 800 dolara. Nakon dugog istraživanja utvrđeno je da tabla potiče iz perioda 2000-1500 godine prije nove ere.

Ta tabla je dio petog pjevanja epa  i pruža neka objašnjenja za ostale dijelove teksta. Novootkriveni tekst pokazuje, između ostalog, da su glavni junak Gilgameš, kralj Uruka i njegov prijatelj Enkidu osjetili krivicu zbog ubistva Humbabe.

blic.rs