Otvorena izložba fotografija 'Žena u Sarajevu pod opsadom / FOTO

U prostorijama EU info centra

Otvorena izložba fotografija 'Žena u Sarajevu pod opsadom / FOTO

29.11.2016 - 20:42
Izložbe

Izložba fotografija „Žena u Sarajevu pod opsadom“ istaknutog bh. fotografa Hidajeta Delića otvorena je večeras u Sarajevu.

Izložbu su organizirali EU info centar u BiH,  Ambasada Francuske u BiH, njemačka ambasada u BiH, Fondacija Heinrich Boell i MESS festival, povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i kao doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ova posebna i autentična kolekcija fotografija oslikava svakodnevni život žena tokom prve godine opsade Sarajeva.

Autor fotografija Hidajet Delić je kazao da su na fotografijama prikazane žene u trenucima "kada ne gube nadu, kada su tu da učine sve da ovaj grad ne umre i da ovaj grad ne bude mrtav".

- Na svakoj fotografiji nema užasa, uvijek je nada, nada da će biti bolje, nada da će to sve proći - ističe Delić, dodajući da je izloženo tridesetak fotografija.

Napominje da su sve fotografije nastale u prvoj godini rata, te da je želio da prikaže da nada uvijek ostaje.

Kustos izložbe i direktor MESS festivala Nihad Kreševljaković je istaknuo da oni koji danas, u miru, vrše nasilje nad ženama i djecom, ne razlikuju se od onih nasilnika koji su u periodu od 1992. do 1995. godine napadali naš grad.

- Priča Hidajeta Delića je priča o ratu ispričana kroz ulogu žena pod opasdom i kao takva je snažna i antiratna poruka. Snažna antiratna poruka cijelom ludom svijetu  koji ne uči iz svojih grešaka, a od kojih se samo jedna od njih zove Sarajevo - istaknuo je Kreševljaković.     

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra do 9. decembra.

Fena