Ove godine zbog skandala neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost

Ostavke članova komiteta Švedske akademije nauka

Ove godine zbog skandala neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost

04.05.2018 - 11:02
Ostalo

Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija, javila je Švedska akademija nauka koja dodjeljuje priznanje.

- Odluka je donesena zbog poljuljanog povjerenja u Akademiju. Rad na selekciji laureata je odmakao i on će biti nastavljen narednih mjeseci. Ali, Akademija mora vratiti povjerenje i uključiti veći broj aktivnih članova prije nego bude objavljen novi dobitnik - saopćeno je.

Planirano je da naredne godine budu dodijeljene dvije nagrade.

Vijeće uglednih autora i lingvista angažovano je kako bi se vratilo povjerenje nakon skandala zbog optužbi za povezanost seksualne afere muža jedne od članica Akademije i curenja informacija o dobitnicima prije formalne objave.

Fotograf i umjetnik Jean-Claude Arnault, koji je u braku sa članicom Akademije Katarinom Frostenson, a koja je podnijela ostavku, negira sve optužbe i za aferu i za curenje informacija.

Ovo nije prvi put da nagrada nije dodijeljena. Nobelova nagrada za književnost nije dodijeljena i u periodu od 1940. do 1943. godine.

BNN.BA