Peti dan drugog WARM Festivala u znaku projekata organizacije Human Rights Watch

warm festival

Peti dan drugog WARM Festivala u znaku projekata organizacije Human Rights Watch

01.07.2015 - 16:38
Ostalo

Peti dan drugog WARM Festivala obilježit će specijalni program koji je u potpunosti posvećen projektima organizacije Human Rights Watch.

Dan će 2. jula početi još jednim jutarnjim druženjem u kinu Meeting point, a publika će ovoga puta imati priliku razgovarati sa Peterom Bouckaertom i Klaartjeom Quirijnsom, članovima tima Human Rights Watcha.

Nakon jutarnje kafe, Bouckaertu i Quirijnsomu će se pridružiti njihova kolegica Emma Daly, s kojom će zajedno predstaviti rad organizacije širom svijeta.

Petog dana, publika će također imati priliku pogledati projekcije tri filma, "Talking about Rose", "The Dictator Hunter" te "E-team" u Meeting pointu.

Dan će programski upotpuniti otvaranje izložbe fotografija "Terror in Central African Republic" autora Marcusa Bleasdalea, u galeriji "Java".

Ostvarenje španske režiserke Isabel Coixet "Talking about Rose" istražuje život i smrt Rose Lokissin, čadske opozicione liderke koja je umrla kao posljedica režima Hissènea Habrea.

Priča govori o rizicima koje je Rose prihvatala samo kako bi svijetu predstavila brutalnost Habreovog režima, kojeg zbog toga uskoro očekuje i suđenje u Senegalu.

Odmah nakon ove projekcije, kao nastavak priče publika će moći pogledati film "The Dictator Hunter" koji prati priču Reeda Brodya iz organizacije Human Rights Watch koji u toku dvije napete godine putovanja kroz Afriku, Evropu i SAD-a, pokušava pred lice pravde izvesti upravo Hissènea Habrea, saopćio je WARM Festival.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove.

Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da "izvrsno i sa integritetom ispričaju priču". WARM Festival je samo prvi korak Fondacije prema kreiranju WARM Centra u Sarajevu.

Fena