“Planet Poezija”:Premijerna promocija publikacije “Planet Poezija – Almanah 2014"

Specijalno priznanje kulturnom djelatniku Mariju Pejiću

“Planet Poezija”:Premijerna promocija publikacije “Planet Poezija – Almanah 2014"

30.06.2015 - 13:03
Ostalo

Trubadurska trupa “Planet Poezija” iz Sarajeva u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra (BKC) Sarajevo jučer je organizirala premijernu promociju publikacije “Planet Poezija – Almanah 2014″.

U multimedijalnom i interkulturalnom programu, uz poeziju i muziku uživo, učestvovali su mnogobrojni umjetnici iz Bosne i Hercegovine, kao i gosti iz regiona. 

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice za nesebičnu podršku alternativnoj književnoj sceni KS-a u 2014. godini, a Organizacijski odbor "Planet Poezija" je specijalno priznanje za doprinos razvoju književnosti u Kantonu Sarajevo dodijelio istaknutom kulturnom i društvenom djelatniku Mariju Pejiću. 

- Tokom 2013., 2014. i 2015. godine, zahvaljujući Pejiću, u prostoru BKC Sarajevo, upriličene su mnogobrojne promocije knjiga poezije i proze te večeri poezije. Ciljevi održavanja tih programa bili su saradnja s afirmiranim književnicima, promocija mladih spisatelja, promocija savremene bosanskohercegovačke književnosti i književnosti iz regije, povećanje interesa za knjigu i čitanje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i prezentacija i valorizacija književnog izražaja - kazao je Dino Porović, idejni tvorac manifestacije Planet Poezija.

Dodao je da je zbog toga Pejiću, koji je dao značajan doprinos razvoju književnosti u proteklom periodu, dodijeljeno to značajno priznanje.

Fena