Pleme u kojim žene moraju da nose crne čepove u nosevima

Čudni ritual

Pleme u kojim žene moraju da nose crne čepove u nosevima

19.07.2015 - 20:46
Ostalo

Apatani ili Tani je pleme koje žive u dolini Ziro okruga Arunačal Pradeš u Indiji, gdje žene moraju da nose crne čepove u nosevima. Teško njima ako se razbole :)

Apatani je jedno od 26 plemena u regiji koje nema pisanu historiju, već se njena priča usmeno prenosi iz generacije u generaciju.

Ove žene sa svojim tamnim tetovažama na licu, široka plava linija od čela do vrha nosa i pet pruga ispod donje usne, nose i čepove za nos i to kada dobiju prvu menstruaciju, obilježavajući ih kao odrasle. Vjeruje se da je ovaj čudni ritual nastao zbog otmica žena. Naime, svaki put kada je pleme bilo napadnuto, žene su bivale otete i nikada ih više niko nije vidio.

Vođa Apatani plemena je tada odlučio da ženama zapuši noseve kako bi bile ružnije i spriječio otmice. 

Danas čepove uglavnom nose starije žene. 

Većina njih se moli Suncu i Mjesecu, a kada ih zadesi neka nesreća, veruju da je prouzrokovana određenim zlim duhovima te žrtvuju domaće životinje kako bi smirili te zle duhove. 

Poznati su po visokoj produktivnosti. Na primer, svaki centimetar obradive površine koja je na raspolaganju u dolini se koristi za uzgoj iako je ograničeno korišćenje vodnih resursa za navodnjavanje svih poljoprivrednih parcela. Takođe, jako vode računa o svojim poljoprivrednim površinama kako bi osigurali zdravi usev. 

UNESCO je proglasio Apatani dolinu svjetskom baštinom za "visoku produktivnost i "jedinstveni" način očuvanja ekologije.

b92.net