Podržana nominacija Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO

Drugo po veličini jevrejsko groblje u Evropi

Podržana nominacija Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO

28.03.2018 - 15:08
Ostalo

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO usvojila je nominacijski dokument Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Jevrejsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Jevrejsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini jevrejsko groblje u Evropi, odmah nakon jevrejskog groblja u Pragu. Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od jevrejskih spomenika u drugim dijelovima svijeta.

Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacionog fajla i plana upravljanjanja prema Smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine.

Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-m smatra da bi upis još jednog dobra na Listu svjetske baštine bio od velikog značja za promociju kulturnog nasljeđa BiH.

Na sjednici je usvojen i nominacijski dokument Običaja takmičenja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu se razvio kao najvažnija tradicija u kojoj učestvuje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja. Na Reperezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz BiH do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Podržana je nominacija Gazi Husrev-begove biblioteke za UNESCO/Jikji Pamćenje svijeta nagradu. Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta. Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovečanstva.

Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCO-a, istovremeno sa upisom i Hagade, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH. 

BNN.BA / Agencije