Predstava „Moja Fabrika“ osvojila Zlatnu statuu za najbolju bh. predstavu

34. regionalni susret pozorišta u Brčkom

Predstava „Moja Fabrika“ osvojila Zlatnu statuu za najbolju bh. predstavu

25.11.2017 - 16:45
Pozorište

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice „Moja Fabrika“ osvojila je Zlatnu statuu za najbolju bosanskohercegovačku predstavu na 34. regionalnim Susretima kazališta/pozorišta u Brčkom, saopćeno je iz zeničkog pozorišta. Narodno pozorište Zenica je u konkurenciji od osam odabranih predstava iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banja Luka, Prijedor, Mostar i Zenica), Srbije (Zvezdara teatar), Hrvatske (Satirično kazalište Kerempuh) i Crne Gore (Gradsko pozorište Podgorica), ukupno osvojilo tri festivalske nagrade uključujući i "Zlatnu statuu" za najbolju bh. predstavu u cjelini.

Predstava "Moja fabrika" rediteljice Selme Spahić izvedena je posljednje festivalske takmičarske večeri.

Nakon još jedne uspješne festivalske izvedbe, nagrađena u tri kategorije. „Moja Fabrika“ dobitnica je nagrade za najbolju režiju, za najbolju scenografiju čija je autorica Sabina Trnka, kao i za najbolju predstavu u cjelini.

Bosansko narodno pozorište Zenica je tako i ove godine osvojilo „Zlatnu statuu“ za najbolju predstavu, najznačajniju nagradu Festivala u selekciji profesionalne bosanskohercegovačke pozorišne produkcije.

Nagrade je dodijelio međunarodni stručni žiri čiji su članovi: Ljiljana Blagojević, profesorica i glumica iz Beograda, Almir Imširević, dramski pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva i Anja Šovagović Despot, dramska umjetnica iz Zagreba. Sve tri nagrade su dodijeljene jednoglasno.

BNP Zenica time je ponovilo svoj prošlogodišnji uspjeh kada je s predstavom "Drang nach Westen" (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčija osvojilo čak šest festivalskih nagrada, od čega i Zlatnu i Srebrnu statuu Festivala za najbolju predstavu.

Protekle sedmice Bosansko narodno pozorište Zenica je na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice za predstavu „Moja Fabrika“ osvojilo Specijalnu nagradu „Ardalion“ koju je međunarodni stručni žiri dodijelio ovom teatru za posvećenost problemima sopstvene zajednice.

Predstava „Moja Fabrika“ je od februarske premijerne izvedbe do danas, sa 12 osvojenih festivalskih nagrada jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a.

Zasnovana je na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima s radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave te historijskim izvorima. Intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva, a danas je samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Predstava je do sada prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici, Jajcu i Užicu. Proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju i sarajevskog MESS-a.

Predstava će 1. decembra biti izvedena na 9. međunarodnom festivalu savremenog pozorišta „Desire Central Station“ 2017. u Subotici, a do kraja sezone se ugovaraju gostovanja u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani, kao i na nekoliko evropskih pozorišnih festivala.

BNN.BA