Predstavljen Glasnik Zemaljskog muzeja BiH iz oblasti arheologije

Glasnik sadrži osam naučnih i stručnih radova

Predstavljen Glasnik Zemaljskog muzeja BiH iz oblasti arheologije

30.05.2018 - 13:18
Ostalo

Odjeljenje za arheologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine danas je upriličilo predstavljanje 54. sveska Glasnika te muzejske institucije (svezak za arheologiju) koji sadrži osam naučnih i stručnih radova na 240 stranica. 

Zemaljski muzej BiH, muzej, glasnik, kultura, BiH

Glavna urednica Glasnika Zemaljskog muzeja BiH Andrijana Pravidur istakla je da je riječ o najstarijem naučnom časopisu u BiH čiji je prvi broj izašao 1889. godine, nepunu godinu nakon osnivanja tog muzeja.

Pravidur je navela da su tada počeli da se objavljuju, barem što se tiče Sveske za arheologiju, prva velika otkrića u BiH kao što je npr. Butmir.

- A kako se Glasnik razmjenjuje sa srodnim muzejskim institucijama u Evropi i svijetu tako su i drugi stručnjaci van BiH saznali za veliko bh. kulturno blago. Što je pobudilo veliku pažnju za našu zemlju u kulturnom smislu - istakla je Pravidur.

Kako ističe urednica Glasnika, Zemaljski muzej BiH njeguje izlaženje ovog značajnog časopisa zbog promoviranja aktivnosti u samom muzeju, kao i podsjećanja na veliko kulturno blago naše zemlje koje ne smijemo zaboraviti.

Članica međunarodnog uredničkog vijeća Glasnika Jacqueline Balen, voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, uputila je pohvale povodom izlaska ovog broja istakavši da se Glasnik (svezak za arheologiju) objavljuje nakon petogodišnje pauze.

Ona je istakla značaj naučnih tekstova, kao i novi grafički izgled časopisa.

- U broju imamo osam izuzetno važnih radova iz razdoblja prapovijesti, antike, srednjeg vijeka - navela je Balen, dodavši da je riječ o časopisu koji ima svjetsku citiranost i u čijem stvaranju učestvuju naučnici iz čitave BiH.

Ona je također izrazila nadu da će Glasnik Zemaljskog muzeja BiH u narednom periodu redovnije biti objavljivan.

Koncepcija časopisa, zacrtana još programom objavljenim u prvom broju, zadržana je do danas. Zadatak Glasnika Zemaljskog muzeja BiH bio je i ostao donositi izvorne naučne i stručne članke iz svih oblasti koje se proučavaju u tom muzeju te da u njemu, svojim prilozima učestvuju djelatnici Muzeja i vanjski saradnici. 

Fena