Predstavljena knjiga "Srebrenica nakon genocida"

U izdanju Instituta za istoriju Sarajevo

Predstavljena knjiga "Srebrenica nakon genocida"

16.06.2015 - 12:41
Knjige/stripovi

"Srebrenica nakon genocida" naziv je knjige autorica Lare J. Nettelfield i Sarah E. Wagner koja je u izdanju Instituta za istoriju Sarajevo predstavljena danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Autorice su na ovom djelu radile sedam godina, boraveći u Srebrenici i analizirajući situaciju nakon genocida počinjenog 1995., donoseći niz opservacija i zaključaka o aktuelnom trenutku u tom bh. gradu te situaciji s povratkom.  
 
Djelo su predstavili Mirko Pejanović s Fakulteta političkih nauka Sarajevo, Merisa Babić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te Vera Katz i Husnija Kamberović iz Instituta za istoriju, kao i autorica Lara J. Nettelfield.
 
Autorica Lara J. Nettelfield istaknula je da je sa Sarah Wagner pisala o međunarodnoj intervenciji, unutar čega se ona bavila radom Haškog tribunala, dok se Wagner bavila procesom identifikacije ubijenih Srebreničana.
 
- U radu smo ustanovile da imamo puno neiskorištenog materijala, jer je fokus bio na međunarodnom aspektu, a dosta se toga odnosilo na porodice nestalih. Naglasak knjige je na odlučnosti preživjelih i čistoj volji da nešto urade da bi se nepravda ispravila koliko je moguće. Djelo je napisano za akademski svijet na Zapadu i u regionu, ali nije korištena stručna terminologija te je prihvatljiva svima - navela je ona.
 
Direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović knjigu smatra iznimno važnom jer donosi potpuno novi pristup u istraživanju zločina genocida u Srebrenici, analizirajući više procese koji su se dešavali nakon zločina. Autorice su se, kazao je, fokusirale na pokazivanje šta sve domaće i međunarodne vlasti čine da bi se stanje stvoreno genocidom promijenilo.
 
- Povratak izbjeglica i marševi mira pokazuju na koji se način sada ljudi vraćaju u Srebrenicu, istim onim stazama kojima su neki prije 20 godina protjerani, potom autorice govore o izgradnji spomen-obilježja u Potočarima, pokazujući kako se stvari mijenjanju nakon 20 godina. Ova knjiga je novost za našu nauku i ujedno ima ogroman društveni značaj jer pokazuje da više nema prostora za negiranje genocida niti mogućnost da oni koji su počinili genocid mogu proći nekažnjeno - smatra Kamberović.
 
Mirko Pejanović ističe da je studija nastala nakon višegodišnjeg istraživanja autorica po sistemu učesnik-posmatrač. One su boravile na tom prostoru, pratile sva dešavanja te koristile relevantnu literaturu. Smatra da će knjiga biti od velike koristi za sve koji se bave istraživanjem fenomena genocida u BiH, kao i fenomena povratka u Srebrenicu.
 
- Pojedinačne ispovijedi vas vrate u prošlost, a to su ujedno primjeri koji ohrabruju mogućnost obnove života i povjerenja. U Srebrenicu se vratilo 10 posto od predratnog broja Bošnjaka, gdje ih je živjelo više od 27.000 - istaknuo je.
 
Prvo izdanje ove knjige objavljeno 2014. godine u izdanju Cambridge University Press dobilo je priznanje Udruženja za međunarodne studije kao izvanredan rad na području proučavanja etniciteta, nacionalizma i migracija za 2015. godinu.
 

Fena