Predstavnici BiH na 17. bijenalu mladih umjetnika Mediterana i Evrope predstavili svoje radove

Bijenale od 22. do 25. oktobra u Milanu

Predstavnici BiH na 17. bijenalu mladih umjetnika Mediterana i Evrope predstavili svoje radove

07.09.2015 - 13:07
Ostalo

Na 17. bijenalu mladih umjetnika Mediterana i Evrope (BJCEM), koje će biti održano od 22. do 25. oktobra u Milanu, BiH će predstavljati grupa „The Last Location“ u oblasti muzike, Alma Gačanin u kategoriji književnost, te Nelisa Baždar, Ira Skopljak i Marija Ličina u vizuelnoj umjetnosti.

Tim povodom danas je u Međunarodnom centru za mir održana pres-konferencija na kojoj su bh. umjetnici predstavili radove kojima će nastupiti u Đenovi i Milanu. 

- Na ovogodišnjem bijenalu svirat ćemo pjesme s posljednjeg albuma. To će biti dragocjeno iskustvo za nas - istakao je član grupe „The Last Location“ Muhamed Latić. 

U kategoriji književnost videorad inspiriran svojom poezijom prikazat će vizuelna umjetnica Alma Gačanin, u kojem, kako kaže, kritizira moderan način života. 

Nelisa Baždar, Ira Skopljak i Marija Ličina autorice su rada „Drvo života - čovjek smrti“, koji se sastoji od skulpture drveta, videorada i performansa. 

- Drvo je napravljeno od kombinacije prirodnih i vještačkih materijala, čime smo htjele da pokažemo kako čovjek sve više odbacuje prirodu od sebe zbog materijalizma i želje za profitom - rekla je Marija Ličina. 

Na pres-konferenciji predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić ukazao je na dvije inicijative. 

- Prva je da ćemo pokrenuti kampanju za zaustavljanje ratova i proglašenje primirja u svijetu u čast 70. godišnice OUN-a i Međunarodnog dana mira 21. septembra, a povodom 30. godišnjice BJCEM-a pokrenut ćemo međunarodni projekt - Euromediteran - mir i rat - izazov za kulturu, nenasilje i dijalog - kazao je Spahić.
 
Također, predsjednik Međunarodnog centra za mir zahvalio je radnicima Zemaljskog muzeja BiH, medijima i građanima koji su doprinijeli ponovnom otvaranju Muzeja s kojima je „festival Sarajevska zima organizirala desetke projekata, izložbi i međunarodnih promocija“, te pozvao UNESCO i OUN da zaštite od uništenja svjetsku baštinu koja, ističe, nestaje pred našim očima. 

Ovom prilikom direktoru Zemaljskog muzeja BiH Adnanu Busuladžiću uručio je priloge za Glasnik Zemaljskog muzeja BiH u kojima se nalazi Strategija kulturne politike. 

- Tu je navedeno da Zemaljski muzej BiH treba da ima zakon na državnom nivou istakao je Spahić, kojem je Busuladžić poklonio Glasnik Zemaljskog muzeja BiH, te mu izrazio zahvalnost na bezrezervnoj podršci koju je davao Muzeju. 

U Međunarodnom centru za mir otvorena je izložba Euromediteranske bilješke 1995- 2015 posvećena tragedijama migranata i siromaštvu. 

Fena