Prije 125 godina rođen je Ivo Andrić

Travničanin Nobelovac

Prije 125 godina rođen je Ivo Andrić

08.10.2017 - 22:26
Knjige/stripovi

Jedan od najvećih književnika sa ovih prostora rođen je prije 125 godina, 9. oktobra davne 1892. godine u Travniku. Andrić je najpoznatiji po Nobelovoj nagradi za književnost koju je dobio 1961. godine "zbog epske snage sa kojom je nalazio teme i oslikavao ljudske sudbine izvučene iz istorije njegove zemlje".

Iz širokog opusa književnog stvaralaštva Andrića izdvajaju se romani Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Gospođica, Prokleta avlija, Omer-paša Latas (nedovršen), zbirke pripovjetki Nemirna godina, Žeđ, Jelena, žena koje nema, Znakovi, Deca, Kuća na osami, putopisi i skice Staze, lica, predeli, meditativna proza Znakovi pored puta, Eseji, kritike, članci, Sveske...

Djela ovog nobelovca prevedena su na tridesetak jezika, a sve lirske pjesme, koje za njegova života nisu bile sabrane u knjigu, objavljene su posthumno, 1976. godine u Beogradu, pod nazivom "Šta sanjam i šta mi se događa".

Andrić je preminuo 13. marta 1975. godine. Tog dana Vojnomedicinska akademija (VMA) u Beogradu saopćila je da je Andrić preminuo u 1:15, a u času smrti imao je nepune 83 godine.

Posljednje zapisane riječi ostavio je u svojoj bilježnici gdje je stajalo: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog 'javnog radnika' dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju..."

BNN.BA