Prikazan film "MUSTANG" u okviru takmičarskog programa igranog filma SFF-a

Film "Mustang" rediteljice Deniz Gamze Ergüven

Prikazan film "MUSTANG" u okviru takmičarskog programa igranog filma SFF-a

18.08.2015 - 14:17
Ostalo

Film "Mustang" rediteljice Deniz Gamze Ergüven, rađen u koprodukciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara, četvrto je ostvarenje Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala koje je prikazano danas na press projekciji u Narodnom pozorištu.

Film u fokusu ima pet sestara, djevojčica koje žive u jednom selu na sjeveru Turske. Na povratku iz škole jedan dan nevino se igraju s dječacima, ali navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica pretvara se u zatvor, a vođene zajedničkom željom za slobodom one se suprotstavljaju ograničenjima koja su im nametnuta.
 
Rediteljica Deniz Gamze Ergüven istaknula je na konferenciji za medije nakon projekcije da je riječ o njenom prvom igranom filmu te da je snimanje počelo prije godinu dana. Ove je godine premijerno prikazan na Kanskom festivalu.
 
Navodi da je željela prikazati položaj žene u Turskoj. Podvlači da je to vrlo moderna zemlja u kojoj žene odavno imaju pravo glasanja, puno prije nego mnoge druge zemlje, ali da je to i zemlja ekstrema - od žena koje žive veoma modernim životom, do onih kojima su nametnute različite društvene stege poput glavnih junakinja u filmu.
 
- To je pravi društveni problem u Turskoj. U filmu nismo koristli  detalje koji nisu realnost. Mislim da film postavlja pitanja o tome kakvo je naše društvo, ali na pozitivan način. Ovo je priča koja savršeno može biti smještena bilo gdje u cijelom svijetu - istaknula je ona.
 
Rediteljica podvlači da djevojčice, glumice u ovom ostvarenju, donose snažnu empatiju, emocije na koje ljudi reaguju i s kojima suosjećaju. Upravo se sva priča filma, kazala je, posmatra kroz oči djevojčica i njihova doživljaja svih situacija.
 
Također, podvukla je i pojedine snažne vizuelne trenutke filma, kao što su kose djevojčica koje lepršaju kada trče kroz polje, poput mustanga, odražavajući njihove karaktere.
 
Glumice u filmu se navele da im je proces snimanja i rada na filmu bio jako zanimljiv i zabavan, te da su se jako sprijateljile tokom tog vremena.  Svjesne su u potpunosti, kako su podvukle, da se stvari koje su ispričane u filmu dešavaju u stvarnom životu.
 
Projekciju filma "Mustang" publika je ispratila višeminutnim aplauzom. Njegova zvanična projekcija je večeras u Narodnom pozorištu  u 20 sati.

Fena