Prirodoslovni muzej u Metkoviću dobiva novi stalni postav Ornitološke zbirke

Bujnost života neretvanske delte

Prirodoslovni muzej u Metkoviću dobiva novi stalni postav Ornitološke zbirke

12.07.2015 - 11:24
Ostalo

Novi stalni postav Ornitološke zbirke Prirodoslovnoga muzeja u Metkoviću, jedne od najvećih u Europi, koji će uz geološku prošlost i povijest poznavanja prirode prikazivati bujnost života neretvanske delte, bit će otvoren u zgradi nekadašnje Duhanske stanice "Vaga" u petak, 17. srpnja, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo kulture.

 Muzej će otvoriti ministar kulture Berislav Šipuš, a novi će postav tom prigodom predstaviti ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja iz Zagreba Tatjana Vlahović, dok će o povijesti Ornitološke zbirke govoriti ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković Ivana Baće.

 Ornitološka zbirka Prirodoslovnog muzeja Metković formirana je zaslugom ornitologa iz Zagreba Dragutina Rucnera i Lovačkog društva Metković, a prvi je put za javnost otvorena 1952. godine.Riječ je o jednoj od najvećih ornitoloških zbirki u Europi u kojoj se nalazi 368 preparata, među kojima su primjerci gotovo svih vrsta do sada zabilježenih na području Neretve. 

 Ornitološka zbirka zauzet će, prema projektnom rješenju arhitekta Gorana Rake, više od 700 četvornih metara nekadašnje Duhanske stanice "Vaga" u kojoj je smještena i Gradska knjižnica Metković, a novi stalni postav prikazivat će, uz geološku prošlost i povijest poznavanja prirode i nastanka muzeja, bujnost života neretvanske delte.

 Kroz devet cjelina predstavit će se bilje i životinje različitih staništa delte Neretve (rijeka, močvara i šumaraka, makija, travnjaka, stijena i točila, špilja). 

 Postav u obliku diorama prikazuje do sada prikupljene i za prezentiranje pripremljene ptičje primjerke, dok su prikazi odabranih prirodnih staništa obogaćeni ostalim životinjskim i biljnim vrstama. 

 Autor koncepcije novog postava je Nikola Tvrtković, a recenziju potpisuju Žarka Vujić s Katedre za muzeologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Vlasta Tutiš sa Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

 Autorica likovnog postava je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, u suradnji s Goranom Rakom i Radionicom arhitekture d.o.o. 

 Provedbu postava koordinirala je dr. sc. Iva Mihoci. Autori geološke cjeline stalnog postava su Tatjana Vlahović, Dragan Bukovec i Ivan Razum, a biološke cjeline Iva Mihoci, Irena Grbac, Vesna Štamol, Martina Šašić Kljajo, Eduard Kletečki, Darija Ćaleta, Petar Crnčan,Branko Jalžić i Bariša Ilić, dok su preparate životinja izradili pokojni Dragutin Rucner, Zlatko Godec, Iva Mihoci i Mladen Kučinić. 

 Dovršenjem novog stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Metković, ističu iz Ministarstva kulture, potvrđuje se da muzejsko-galerijska djelatnost u Hrvatskoj slijedi suvremene muzeološke tendencije te da se sa svakim novim stalnim postavom ostvaruju značajni pomaci u prezentaciji, valorizaciji i promicanju hrvatske kulturne baštine. 
 

Fena