Promocija kulturne baštine BiH: U Brusa bezistanu otvorena izložba 'Limarski zanat'

Očuvanja starih zanata

Promocija kulturne baštine BiH: U Brusa bezistanu otvorena izložba 'Limarski zanat'

21.12.2017 - 21:59
Ostalo

Izložba "Limarski zanat" otvorena je danas u Brusa Bezistanu, a cilj je ukazati na važnost očuvanja starih zanata koji predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu u BiH.

Izloženi su različiti limarski proizvodi - solunari, peći, posuđe, fenjeri, oluci, alati poznatog baščaršijskog limara - tenećdžiju Adnana Jusića. Limarstvom se intenzivno bavi više od 20 godina, ali to je porodični, tradicionalni zanat. Kao dijete počeo je dolaziti u dućan svoga daidže, u ulici Veliki Ćurčiluk 39.

- Zanat je jako kreativan, lijep, uvijek se susrećete sa nekim novim izazovima, novim stvarima. Ima ljudi koji dolaze sa svojim zahtjevima, željama, a tada treba pokazati majstorluk, pa napraviti ono što se traži – kaže Jusić.

Kaže da je danas sve teže živjeti od ovog zanata, ali da nastoji prenijeti znanje na mlađe, učenike, koji su zainteresirani.

Upravo je to bio cilj autora izložbe Muamera Šehovića i Edina Valetovca, koji su nastojali dati prikaz jednog zanata koji na poseban način ima svoje mjesto na Baščaršiji, BiH, na poseban način doprinosi bogatstvu, materijalnoj kulturi grada Sarajeva, što je sada i danas prepoznatljivo.

- Ali, na žalost, stari zanati su u opadanju, općenito zanati su u opadanju. Cilj ove izložbe je da se zanati sačuvaju od zaborava, da afirmiramo mlade ljude, da se odluče za jedan od zanata, a u zlatno doba ih je bilo više od 80, sada je palo na 30 zanata, što uslužnih što proizvodnih – kazao je za Fenu Šehović.

Pojasnio je da je limarski zanat bio prisutan u BiH od kraja 19. stoljeća, a prisutan je bio u svim našim domovima, od stvari koje su bile neizostavne, koje su dio kulture življenja, kante za vodu, posude za veš, peći, šerpe za kuhanje, solunari, oluci...

Izložbu je organizirao JU Muzej Sarajeva i bit će za posjetitelje otvorena sedam dana. 

Fena