Prvi putnički avion sletio na Antarktik / VIDEO

NOVA TURISTIČKA DESTINACIJA

Prvi putnički avion sletio na Antarktik / VIDEO

07.12.2015 - 09:39
Ostalo

Tamo možda jeste hladnije nego na većini turističkih odredišta, ali putovanje na Antarktik sigurno će biti nezaboravan doživljaj. Prošle nedelje, prvi putnički avion sletio je na ledenu pistu hladnog kontineta. Turistička agencija “Antarctic Logistics and Expedition” organizovala je let “boinga 757” islandske avio-kompanije “Lotfleidir” kako bi “demonstrirala izvodljivost slijetanja komercijalnih transportnih aviona” na Antarktiku.

Ovim je prvi put za buduće putničke letove na Antarktik, što bi moglo bitno da promjeni način na koji su ljudi do dolazili na najjužniji kontinent.

Do sada je većina turista stizala brodom, a kompanija ALE, sa sjedištim u Stafordširu (Velika Britanija) jedan je od rijetkih avio-prevoznika koji tamo lete. Kompanija prevozi putnike u teretnim avionima sa ugrađenim sjedištima kako bi bili pogodniji za transport ljudi. Prelazak na tradicionalne putničke avione, nalik na “boing 757” koji je na Antarktik sletio prošle nedelje, olakšao bi hitnu evakuaciju i ponudio putnicima veći komfor, saopštila je za “Haftingon post” portparol kompanije.

Šta možete vidjeti na Antraktiku? 
Brodom možete posjetiti očaravajuća Južna Šetlandska ostrva, možete da kampujete, oprobate se u vožnji kajakom, ili posmatrate kitove i pingvine. Oni koji se odluče za let kompanije ALE mogu da se popnu na Vinsonov masiv, najviši vrh Antarktika i obiđu Južni pol, pri čemu će biti smješteni u osnovnom logoru kompanije na udaljenom glečeru Union, gde je prošle nedjelje sletio putnički avion.

Letovi kompanijom ALE koštaju najmanje 24.000 dolara, a u cijenu je uključen smeštaj i hrana za nedelju dana. Putovanje brodom jeste jeftinije, ali je i dalje veoma skupo. Kompanija “Quark Expeditions”, na primjer, nudi putovanje od 11 dana iz Argentine po cijeni od 5.995 dolara naviše.

blic.rs