Ratovi nastavljeni kroz ratove udžbenicima istorije

Tribina Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Ratovi nastavljeni kroz ratove udžbenicima istorije

08.06.2015 - 15:03
Knjige/stripovi

Istoričarka Marijana Toma izjavila je danas da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog vijeka danas nastavljeni "ratovima" između udžbenika istorije, u kojima se nude različite interpretacije tih sukoba.

- Udžbenici iz istorije u Srbiji selektivno i šturo prikazuju događaje, tendenciozno i namjerno prikrivaju podatke, a ponekad ih i falsifikuju - kazala je Marijana Toma na tribini "Udžbenici istorije u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?" u Novom Sadu.

Prema njenim riječima kroz udžbenike istorije razvija se ideja o "naciji-žrtvi", što je najbolji mobilizatorski element za neke kasnije sukobe.

Dodala je da samo jedan od udžbenika iz istorije pominje genocid u Srebrenici, ali istovremeno falsifikuje činjenicu da je Međunarodni sud pravde proglasio Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu, tako što navodi da je taj sud oslobodio Srbiju krivice.

Predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da je "nacionalistička mitomanija" iz devedesetih godina prisutna i u 21. vijeku.

- Sve to dovelo je do toga da je društvo zapravo rezervoar nasilja i da je dovoljna samo mala varnica, pa da požar ponovo plane - ocjenio je Sejdinović.

Po njegovim riječima, katedre za istoriju na univerzitetima u Beogradu i u Novom Sadu su uglavnom "rasadnici nacionalističke mitomanije".

Tribinu u NDNV organizovao je Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

blic.rs