Ristovski: Umjetnik ne treba da se bavi dnevnom politikom

Srbijanski glumac o svemu pomalo

Ristovski: Umjetnik ne treba da se bavi dnevnom politikom

12.11.2017 - 12:10
Ostalo

Srbijanski glumac Lazar Ristovski uspješno radi na više kolosijeka. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je mnoge značajne uloge u filmovima, TV serijama, dramama, igrao je u pozorišnim predstavama, producent je, reditelj i pisac. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a u rodnom selu u Vojvodini ustanovio je festival debitantskog filma. On smatra da je posao umjetnika naporan, zahtijeva mnogo truda i rada, a svako vrijeme za umjetnika je podjednako dobro i podjednako teško.

- Za nekoga ko posao radi ozbiljno, nije lako doći do dobrog rezultata. Od spremnosti umjetnika da se žrtvuje ovisi i njegov uspjeh. Ako je spreman na veću žrtvu, uspjeh će biti bolji. Za umjetnika je svako vrijeme dobro i svako vrijeme podjednako teško - naglasio je u razgovoru za Fenu. 

Ristovski je mišljenja da oni koji se bave umjetnošću ne treba da se opterećuju dnevnom politikom. Konstatira da je, nasreću, umjetnost starija i važnija od politike a to što političari posljednjih decenija možda zauzimaju mnogo više medijskog prostora od umjetnika, smatra hendikepom ovog vremena i nada se da neće još dugo trajati. 

- Nadam se da će ponovo doći vrijeme, ako ne renesanse umjetnosti, ono bar vrijeme u kojem će umjetnici medijski prostor podjednako dijeliti s političarima - istaknuo je.  

Mišljenja je i da se posljednjih godina u televizijske serije ulaže mnogo više novaca nego u filmove, da su one skuplje, bolje i kvalitetnije, ali da film ipak ne gubi tu trku.

- Možda gubi u malim sredinama, kakve su naše. U velikim sredinama film ne gubi tu trku, to su u velikim sredinama industrije. U Americi je film industrija i oni dobro računaju da li se isplati ulagati ili ne. Čim se isplati ulagati u film, on opstaje ali je istina da televizijske produkcije postaju sve zanimljivije, i u svijetu i kod nas - naglasio je.

BNN.BA