Roman "Što pepeo priča" Dževada Karahasana predstavljen u Sarajevu

Himna životu i ljubavi

Roman "Što pepeo priča" Dževada Karahasana predstavljen u Sarajevu

20.07.2015 - 22:54
Knjige/stripovi

Novi roman "Što pepeo priča" bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana predstavljen je večeras u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Ovu romanesknu trilogiju promovirala je kao svoje prvo izdanje biblioteka sedmičnog lista "Stav", izdavača Simurg Media d.o.o.,čiju je djelatnost glavni urednik Filip Mursel  Begović, podsjetivši na moto biblioteke, opisao riječima: "Za 'Stav' pišu najbolji".

Karahasanov roman, remek djelo po formi i sadržaju, kako cijeni jedan od promotora i recenzent fra Mile Babić, priča je čiji je glavni lik Omar Hajjam, veliki perzijski astronom, matematičar i pesnik, "čovjek znanja". 

Karahasanovo štivo sudbinski je povezano s rukopisom na koji je nekada nabasao u biblioteci sarajevske Vijećnice, nastao još u predosmanskom periodu.

Nakon što je Vijećnica izgorjela 1992. godine, u dugim noćima života u Norveškoj, autor je sebi obećao da će rekonstruirati sve što je pročitao u njoj.

Rezultat toga obećanja je i roman "Što pepeo priča", koji je po riječima promotora fra Mile Babića, himna životu i ljubavi.

Filip Mursel Begović je na promociji rekao da je cilj edicije sedmičnika "Stav" promocija bosanske i bošnjačke književnosti koja ravnopravno može stajati uz bok južnoslovenskoj književnosti.
 

Fena