Sarajevska zima: Predstavljena izložba "Art simpozij Jahorina"

"Duša umjetnika - Duša grada"

Sarajevska zima: Predstavljena izložba "Art simpozij Jahorina"

07.03.2016 - 20:10
Izložbe

U okviru 32. Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima", koji ove godine nosi naziv "Duša umjetnika - Duša grada" večeras je predstavljena izložba Međunarodne likovne kolonije "Art simpozij Jahorina" koja donosi slike i skulpture nastale na 13. koloniji održanoj prošle godine na Jahorini.

Na otvaranju su predstavljena djela umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Holandije.  

To su Božidar Tonev, Boris Cikač, Braiko Hristov Braikov, Branko Milanović, Branislav  Marković, Đorđe Arnaut, Javora Petrova, Marko Frančešević, Marko Kusmuk, Marko Lakičević, Nataša Ivanić, Nikolai Russev, Ron Weijers, Svetla Radulova, Tanja Đokić, Zlatko Dević i Željka Momirov. Izložbu su otvorili historičar umjetnosti Vojislav Vujanović koji je predstavio djela umjetnika, direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

Spahić je pozdravio činjenicu da je 13 godina jahorinskog simpozija istovremeno i 13 izložbi na Festivalu "Sarajevska zima" što je jedinstven primjer, kazao je, otvorenosti i kulturne saradnje umjetnika iz BiH i svijeta.

Vukićević je uputio čestitke učesnicima kolonije, posebno ističući značaj saradnje BiH i Srbije na kulturnom planu, naglašavajući da je Festival "Sarajevska zima" nezaobilazna činjenica kulturnog identiteta Sarajeva i BiH. Odao je puno priznanje rukovodiocu i osnivaču Međunarodne likovne kolonije "Art simpozij Jahorina" Lazi Saviću za njegov predani rad i posvećenost umjetnosti, a Savić je na otvaranju izložbe izrazio zadovoljstvo jer radove s kolonije 13 godina predstavlja na Festivalu "Sarajevaka zima".

Izložba koja je večeras otvorena u Galeriji "Novi Hram" posjetitelji će moći pogledati do 15. marta. 

Fena