"Semrin svijet leptirova" u Mostaru

Izložba u Mostaru

"Semrin svijet leptirova" u Mostaru

09.09.2016 - 01:55
Izložbe

Prva samostalna izložba Semre Hodžić – Maksumić, djevojke rođene s Downovim sindromom, "Semrin svijet leptirova" otvorena je u četvrtak u Centru za kulturu Mostar.

Po riječima organizatorice izložbe Jasne Jugo, koja je inače sestra autorice izložbe, večeras su uspjeli da prikažu ono što je Semra ljubomorno čuvala - svoje leptirove, a izloženo ih je preko dvjesto, rađenih posebnim akvarel načinom.

- Uspjeli smo da podijelimo njen svijet leptirova sa sugrađanima grada Mostara, a cilj nam je da osobe s Downovim sindromom pokažu da mogu svoju kreativnost iznijeti u svijet i možda podstaknuti i druge osobe koje imaju poteškoće u razvoju ili potrebu za podrškom da i one prepoznaju u sebi tu neku kreativnost - naglasila je Jugo.

 Ona je dodala kako im je cilj i da Semri otvore jedan atelje u čiji rad će se moći uključiti još više osoba.

 Pojasnila je kako Semra već 17 godina ide u radionicu "Maslačak" u Los Rosalesu, uz svesrdnu podršku Mustafe Serdarevića i Zlate Budim, koji su strpljivo radili s njom i "otkrivali ovaj njen svijet".

 Magistrica psihologije i profesorica s Univerziteta "Džemal Bijedić" te edukatorica za fraktale i art terapiju Belma Duvnjak, kazala je kako je fraktalna metoda nešto novo na našim područjima u BiH te da je Semra cijelim putem svog terapeutskog rada sa svojim edukatorima, kroz radionice, primjenjivala metod art terapije.

- Svaki njen crtež je jedan fraktal, nešto što je lijepo kao cjelina, međutim, svaki put kad zumiramo to nešto dobijamo jednu smislenu cjelinu - kazala je Duvnjak.

 Svaki fraktal je, kako je istakla, zapravo slika duše.

-  Kad pogledamo njene lepte, vidjet ćemo da su svi šareno obojeni, raspoređenih boja, i u svakom dijelu tog leptira možemo pronaći sklad, što nam govori da Semra u sebi živi jako zadovoljno i mirno i da su joj usklađeni duša, um i tijelo - zaključila je Duvnjak.

 Po njenim riječima, leptir simboliše slobodu izražavanja i jednostavno naša duša i naš osjećaj iznutra prenosi se kroz leptirov let.

"Leptiri u suštini žive srcem, pa makar i jedan dan. Želim da ova Semrina izložba bude  jednostavno naš let u Semrin svijet - poručila je edukatorica Duvnjak.

 Izložbu "Semrin svijet leptirova"  organizirali su „Kuća otvorenog srca“ i Kretivni kutak “Semra”, u saradnji s Centrom za kulturu grada Mostara i portalom Mostarski.ba.

 Semra Hodžić –Maksumić rođena je u Mostaru 1978.godine, kao treće dijete u porodici. Osnovnu specijalnu školu pohađala je u Mostaru, a srednje obrazovanje u toku rata pohađala je u Zagrebu i Zenici. Svoje klasično školovanje završila je u Mostaru i ostvarila diplomu pomoćnog krojača. Nakon završenog školovanja uključila se u Okupaciono- kreativnu radionicu Maslačak, u sklopu Centra "Los Rosles". Prezentovanje svoga rada i doprinosa zajednici započela je učešćem na izložbama u Milanu i Sarajevu. Vrlo je aktivna u građanskim inicijativama i skupovima koji okupljaju kreativne osobe. Živi u Mostaru sa svojom majkom Šerifom.

BNN.BA/Fena