Sjećamo se bh.genijalca Karima Zaimovića

20 godina od osnivanja Fondacije "Karim Zaimović"

Sjećamo se bh.genijalca Karima Zaimovića

25.12.2015 - 17:59
Ostalo

Karim Zaimović (Sarajevo, 6. maj 1971. - Sarajevo, 13. august 1995.) bio je bosanskohercegovački novinar i pisac. Veoma rano se počinje baviti novinarstvom (sa nepunih 15 godina sarađuje na Radio Sarajevu). Piše o filmu, stripu, likovnoj umjetnosti i kulturi općenio, u mnogim časopisima, nedjeljnim i dnevnim listovima (Naši dani, Lica, Vidici, Quorum, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina. Nakon demobilizacije iz Armije Republike BiH, u magazinu Dani uređuje oblast kulture. Sa Semezdinom Mehmedinovićem pokreće časopis za kulturu Fantom slobode u kojem obavlja dužnost zamjenika glavnog urednika. Ostala su mu u rukopisu, nedovršena, dva romana. Umro je 13. augusta 1995. od posljedica ranjavanja – kao civilna žrtva jednog od mnogobrojnih granatiranja Sarajeva.

Dvadeseta godišnjica rada Fondacije "Karim Zaimović" bit će obilježena sutra u Sarajevu uz dodjelu stipendija za školsku godinu 2015/2016. Fondacija će se, u scenografiji predstave "Tajna džema od malina", a uz mali muzički program i čitanje odabranih tekstova Karima Zaimovića, prisjetiti svojih dosadašnjih stipendista. Fondacija je osnovana 1996. godine sa ciljem očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. godine kao žrtva granatiranja Sarajeva u 25. godini.

Osnivači Fondacije su bili Nezavisni magazin "Dani" iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović s ciljem stipendiranja studenata sa izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija, bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju s najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegova knjiga priča "Tajna džema od malina" objavljena je posthumno već u pet izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika. Prozno stvaralaštvo Karima Zaimovića uvršteno je u više antologija bošnjačke i bosanske priče, te pregleda recentne bosanske književnosti.

U produkciji hrvatskog Radija Zagreb i Radija BiH izvedene su i dvije radio drame nastale na scenarističkom predlošku njegovih radova. Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović je postao simbolom svoje generacije. U dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila više od 30 stipendija i posebnih priznanja, kao i dvije novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

Fena