Šta se desilo sa djevojčicom s najpotresnije ratne fotografije u historiji

Nakon 43 godine

Šta se desilo sa djevojčicom s najpotresnije ratne fotografije u historiji

30.06.2015 - 12:05
Pozorište

Prošlo je 43 godine od kada je snimljena fotografija tada devetogodišnje vijetnamske djevojčice Fan Ti Kim Fuk koja trči gola, raširenih ruku, bježeći iz svog sela u plamenu. Potresna fotografija, koja je za veoma kratko vrijeme obišla cijeli svijet, mnogi tvrde da je ubrzala kraj rata u Vijetnamu.

- Još uvijek se dobro sjećam tog užasnog dana kada sam bježala od smrti - priča sada 52-godišnja Kim Kuk - devojčica sa legendarne fotografije.

Kim, koja danas živi sa svojim suprugom u Torintu, kaže da ju je cijeli život pratila fotografija koja je 1972. godine dominirala na naslovnim stranicama štampanih medija.

Ona je mrzila tu fotografiju jer ju je, kako je smatrala, sramotila.

- Zaista sam željela da pobjegnem od te male devojčice, ali izgleda da fotografija nije htela da me pusti - kaže Kim Fuk koja se još sjeća tog kobnog 8. juna 1972. kada je njeno selo zasuto napalm bombama.

Nakon duge borbe koju je vodila sama sa sobom, Kim je shvatila da njen bol i strah nije zarobljen na toj fotografili, već da može da bude moćan dar.

- Shvatila sam da ako već ne mogu da je pobjedim, onda bar da je natjeram da radi za mir - objašnjava Kim kako je došla na ideju koju ona naziva "putu ka miru".

Osim što je supruga i majka Kim je takođe i ambasador dobre volje u UN. Njena misija je da što više ljudi dočara brutalnost rata.

Pored svog angažovanja u UN-u, ona je osnovala i fondaciju za decu koja su žrtve rata. Njena organizacija danas gradi škole, bolnice i domove za decu bez roditelja.

- Sada mi je drago što postoji ova fotografija, jer radi u korist mira - kaže Kim koja je cijeli život stavila u službu ove plemenite misije.

Crno-bijelu fotografiju, koja prikazuje jednu od mnogobrojnih žrtava rata u Vijetnamu, snimio je fotograf agencije Asošijeted Pres Huin Kong Ut, poznatiji kao Nik Ut.

Fotografija je postala slavna, ali ne i Kim Fuk koja je nakon jednogodišnjeg liječenja napustila bolnicu i nastavila da živi u svom malom selu, nadomak kambodžanske granice. Nekoliko godina kasnije, vijetnamska vlada ju je poslala na studije na Kubu gde je upoznala svog muža, s kim će 1992. pobeći u Kanadu.

blic.rs