Stara Željeznička stanica u Lukavcu svoj prvi voz ispratila davne 1886.

Najstariji očuvani infrastrukturni objekat u gradu Lukavcu samuje i propada...

Stara Željeznička stanica u Lukavcu svoj prvi voz ispratila davne 1886.

24.10.2018 - 15:01
Ostalo

Historijska građevina, Stara željeznička stanica koja se nalazi u općini Lukavac predstavlja najstariji očuvani infrastrukturni objekat u gradu Lukavcu iz austrougarskog perioda. Stanica je podignuta na uskotračnoj pruzi Doboj-Simin Han, čija je gradnja trajala do 29. aprila 1886. godine, kada je i ova stanica ispratila svoj prvi voz... 

Iako je 2015. godine zbog svoje važnosti proglašen nacionalnim spomenikom, što ga svrstava u red zaštićenih objekata, Stara željeznička stanice u Lukavcu danas samuje i propada, jer se ne vrše zadovoljavajuće mjere redovnog održavanja. 

 

Tokom druge polovine XX vijeka, nakon ukidanja uskotračne pruge, objekat Željezničke stanice u Lukavcu pretvoren je u zdravstvenu ustanovu, ali je i dalje imao visoku ambijentalnu vrijednost u gradskom pejsažu Lukavca.

Inače, izgradnja pruge, željezničke stanice i Fabrike sode je omogućila je tada snažan privredni razvoj područja i formiranje novog radničkog naselja Lukavac.

Stara željeznička stanica se nalazi u Prvoj ulici broj 3, južno u odnosu na centralni dio Lukavca, u produžetku Milerove ulice, na čijem se istočnom kraju nalazi Vila Solvay.

U blizini Željezničke stanice, na rijeci Spreči istovremeno je izvedena parna pilana koja se bavila proizvodnjom pragova za pruge, neophodnih za gradnju željezničke pruge.

Zgrada Željezničke stanice u Lukavcu je služila svojoj izvornoj namjeni do kraja austrougarskog perioda, ali i tokom perioda između dva svjetska rata. U tom historijskom razdoblju objekat je pored redovne namjene, predstavljao mjesno okupljalište gdje su se održavale različite manifestacije, uključujući radničke proslave.

Nema podataka da li je bila oštećena tokom II svjetskog rata, ali je poznato da je od 1946. godine pruga i objekat Željezničke stanice bio stavljen pod upravu tadašnje Jugoslovenske državne željeznice.

Početkom druge polovine XX vijeka, nakon ukidanja uskotračne pruge Doboj – Simin Han, objekat mijenja namjenu. Sedamdesetih godina u objektu je ostala aktivna ambulanta. Nakon agresije na RBiH (period 1992–1995) sprat i dio prizemlja dobijaju stambenu funkciju. Godine 1997. u objekat je smješteno sjedište Crvenog križa općine Lukavac.

Tokom marta 2015. godine u prizemlje objekta useljava Auto-moto klub Lukavac, i u istom prostoru je klubska kafana. 

Danas objekat Stare željezničke stanice u Lukavcu, iako je proglašena nacionalnim spomenikom, predstavlja zapušten objekat gdje se ne vrše zadovoljavajuće mjere redovnog održavanja. 

 

Izvor: BNN.BA/ Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona 

BNN.ba