Sutra promocija knjige "Hrvatska republika Herceg -Bosna, agresija i zločin" autora Mesuda Here i Fuada Kovača

Uoči presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Prlić i drugi"

Sutra promocija knjige "Hrvatska republika Herceg -Bosna, agresija i zločin" autora Mesuda Here i Fuada Kovača

27.11.2017 - 22:59
Knjige/stripovi

Uoči presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Prlić i drugi", posljednjeg i najobimnijeg žalbenog postupka pred Međunarodnim sudom, sutra će u Sarajevu  biti održana promocija knjige "Hrvatska republika Herceg -Bosna, agresija i zločin", autora Mesuda Here i Fuada Kovača.

"Ovom knjigom, koja se skoro godinu i po dana nalazi u Haškom sudu, kao važan dokazni materijal, želi se naučno prihvatljivom metodologijom razotkriti idejni i izvedbeni oblik 'Herceg - Bosne', a ona podrazumjeva objavu neobjavljenih dokumenata hrvatske, bosanske i srbijanske provencijencije, uvid u stručnu i naučnu literaturu, dnevnu i periodičnu štampu u BiH i okruženju, naučni tretman dokumenata Haškog tribunala, ali i razne javne i tajne sporazume međunarodnog karaktera", saopćeno je iz Izdavačke kuće Futur art Sarajevo. 

O knjizi će govoriti akademik Džemal Najetović i Marinko Pejić i autori, dok će moderator biti Suad Kurtćehajić.

"Knjiga 'Hrvatska Republika Herceg - Bosna- agresija i zločin' predstavlja popunu velike praznine u proučavanju novije historije Bosne i Hercegovine... U ovom obimnom naučnom radu Hero i Kovač, metodologijom koja podrazumijeva mogućnost provjere, prezentacijom autentičnog dokumenta za svaku tvrdnju koju iznose, ruše zid šutnje o agresiji i zločinu na koji je odgovorna Republika Hrvatska, koja je formirala tzv. Hrvatsku zajednicu, a kasnije Republiku Herceg - Bosnu, satelitsku paradržavnu tvorevinu na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate države, koju je i sama, ali uz vrlo zanimljive ograde, ipak priznala... Ovo je do sad najobimniji rad bh. historijske nauke na ovu temu, nastao primjenom najispravnije metodologije za ovu vrstu rada po principu 'via facta via acta'...", pored ostalog, istakao je dr. Rasim Muratović, jedan od recezenata knjige.

Promocija knjige održat će se sutra  (28. novembra 2017. godine) u svečanoj sali Atrium hotela Europe, s početkom u 17 sati.               

Fena