Suvad Osmanagić objavio prvi bosanski "Enciklopedijski i statistički atlas Svijeta"

U Sarajevu održana promocija izdanja "Dobre knjige"

Suvad Osmanagić objavio prvi bosanski "Enciklopedijski i statistički atlas Svijeta"

01.02.2018 - 10:18
Knjige/stripovi

Jučer je u Sarajevu, u hotelu "Bosnia", održana promocija knjige "Enciklopedijski i statistički atas Svijeta", autora Suvada Osmanagića čiju su knjigu promovisali istaknuti bh. i inostrani intelektualci prof. dr. Heri Miler, emeritus, dr. Eli Tauber, dr. Esad Bajtal, Slobodan Šoja historičar i diplomata i Izedin Šikalo iispred izdavača „Dobra knjiga“ Sarajevo.

Ovo je, naime, prvi put da bilo koji bosanskohercegovački autor objavljuje domaće izdanje enciklopedijskog i statističkog atlasa svijeta jer smo, do sada uglavnom koristili strana izdanja iz ovih oblasti te je upravo zato Osmanagićevo djelo simbolički i naučno izuzetno važno. 

"Enciklopedijski i statistički atlas Svijeta" obuhvata svih 208 država i samoupravnih teritorija te se unutar njegovih korica, pored osnovnih informacijama o državama, mogu naći statističke zbirke koje sadrže podatke o društvenim, privrednim, geografskim,  kulturološkim i religijskim pojedinostima svake države u svijetu.

Novinar-promotor izdanja, Domagoj Margetić, na otvaranju promocije je izjavio: "Kada kažete da se sve može naći na internetu, evo, sada vam tvrdim da to nije tačno. Ovaj atlas je primjer da svi podaci nisu dostupni online. Kao dugogodišnji istraživački novinar nisam mogao dosta ovih podataka naći na internetu."

Kao kuriozitet ovog izdanja, unutar njegovih korica se po prvi put mogu naći i podaci o Pzaposlenosti mladih osoba u dobi do 24 godine, kao i podaci o članstvu svake zemlje u međunarodnim organizacijama.

Suvad Osmanagić jedan je od učesnika otpora agresiji na Republiku BiH. Bio je pripadnik Armije RBiH. Obavljao je niz značajnih funkcija u Federaciji BiH. Bio je na čelu Antikorupcijskog tima Federacije BIH i savjetnik premijera Federacije BiH kada je, na obje dužnosti, dao ostavku i posvetio se naučnom radu.

BNN.BA/Foto:Avaz