Svečano zatvoreni "Sarajevski dani poezije"

Nagrada „Bosanski stećak“ pripala Larsu Gustafssonu

Svečano zatvoreni "Sarajevski dani poezije"

31.10.2015 - 22:08
Ostalo

Prigodnom ceremonijom u auli sarajevske Vijećnice i dodjelom književne nagrade „Bosanski stećak“ večeras je svečano zatvoreno ovogodišnje 54. izdanje Međunarodne književne manifestacije „Sarajevski dani poezije“.

Ovo prestižno priznanje pripalo je šveđaninu Larsu Gustavsonu (Lars Gustafsson), piscu i filozofu, čovjeku izuzetnog stvaralačkog opusa i jednom od najistaknutijih predstavnika suvremene književne scene, koji je za svoj izuzetni doprinos umjetnosti i kulturi nominiran za Nobelovu nagradu, te dobitnik je brojnih nagrada i visokih priznanja. Nagradu "Bosanski stećak", koju je uručio potpredsjednik Društva pisaca BiH Edin Konjhodžić, primila je ispred Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a uime laureata Christina Bergman, izražavajući zahvalnost za visoko priznanje koje je ove godine pripalo Larsu Gustavsonu, poznatom daleko izvan granica vlastite zemlje.

Potcrtala je da se radi o značajnom filozofu i piscu dobro poznatom diljem svijeta, preferirajući Gustavsonov doprinos na polju poezije, te naglašavajući važnost književnosti na planu povezivanja kultura i približavanju ljudi jednih drugima.Sudionici svečanosti bili su u prilici čuti stihove iz prve ruke, od samih autora, a u prvom dijelu su se predstavili pjesnici - Lambert Schlechter (Luksemburg), Bisera Alikadić i Meta Kušar (Slovenija) te Asmir Kujović, Faiz Softić, Rainer Strobelt (Njemačka), Nenad Tanović, i Ajša Zahirović. Program je propraćen prigodnim muzičkim numerama u izvedbi Gudačkog kvarteta „Amesa“. Sarajevski dani poezije održani su, u organizaciji Društva pisaca BiH, od 27. do 31. oktobra, a u glavnom gradu BiH okupili su više od 50 sudionika iz BiH, regije i Evrope.

Fena