Tešanj kao biser bh. naslijeđa i tradicije: Očuvanje kulturne baštine zadaća je svih nas

Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj za BNN.BA

Tešanj kao biser bh. naslijeđa i tradicije: Očuvanje kulturne baštine zadaća je svih nas

23.12.2017 - 12:44
Ostalo

Tešanj je svojevrsni biser bh. naslijeđa i tradicije, koji ima mnogo toga za ponuditi. U ovome gradu nalazi se i Javna ustanova (JU) Muzej Tešanj, što je jedna od najmlađih muzejskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Njihova misija je istraživanje, zaštita i prezentacija kulturno-historijskog naslijeđa ove općine. U razgovoru za BNN.BA Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj otkriva zanimljive pojedinosti o radu same ustanove. 

BNN: Tešanj je svojevrsni biser bh. naslijeđa i tradicije, koji ima mnogo toga za ponuditi. Predstavite nam u kratkim crtama Muzej Tešanj?

Ernad Prnjavorac: Javna ustanova (JU) Muzej Tešanj je osnovan 2009. godine i još uvijek smo jedna od najmlađih muzejskih ustanova u BiH. Naša misija je istraživanje, zaštita i prezentacija kulturno-historijskog naslijeđa općine Tešanj. Specifičan smo muzej, jer nemamo vlastitu muzejsku zgradu, nego svoju djelatnost obavljamo na nekoliko lokacija u gradu Tešnju.

Pod okriljem muzeja su dva nacionalna spomenika: Stari grad (Gradina) i Eminagića konak, a tu su i Spomen soba posvećena agresiji i ratu 1992-1995., te nekropola stećaka u naselju Vukovo. Imamo formirane četiri muzejske zbirke, a Muzej broji pet uposlenih.

BNN: Tešanj je nedavno bio zahvaćen velikim nevremenom. Stradali su i neki nacionalni spomenici. Da li se krenulo u sanaciju?

Ernad Prnjavorac: Na žalost, cijeli tešanjski kraj je bio pogođen strašnim nevremenom u noći  11./12 decembra. Tom prilikom značajna oštećenja pretrpjela su čak tri nacionalna spomenika, od kojih su dva pod okriljem našeg muzeja.

Međutim, u Tešnju nema čekanja i mi već uveliko radimo na sanaciji poosljedica nevremena s ciljem da objekte i grad što prije vratimo u normalno stanje, te da nastavimo naše redovne poslove i rad na ostvarenju zacrtanih planova.

BNN: Muzej Tešanj je prepoznat kao dosta aktivna ustanova, pa čak možete biti i primjer drugim, većim, ustanovama. Vaše mišljenje?

Ernad Prnjavorac: Trudimo se raditi punim kapacitetima i opravdati svoje postojanje. Bilo je mnogih koji su bili skeptični po pitanju osnivanja muzeja u malom gradu kakav je Tešanj. Svake godine priredimo desetak sadržaja kao što su izložbe, predavanja, promocije ili slične aktivnosti kojima obogaćujemo kulturni život u gradu i općini Tešanj. Dio tih sadržaja je naš vlastiti produkt, a dio su gostujuće izložbe i događaji.

U toku svake godine ostvarimo saradnju sa nekoliko srodnih ustanova sa područja cijele BiH, ali i inozemstva. Svake godine učestvujemo na javnim pozivima koje priređuju nadležna ministarstva, institucije ili nevladin sektor. Cilj je obezbijediti dodatna sredstva za realizaciju naših projekata.

BNN: Bliži se kraj kalendarske godine. Po kojim projektima će biti upamćena 2017. godina?

Ernad Prnjavorac: Izdvojiti treba one aktivnosti koje su rezultirale vlastitim - autorskim proizvodima uposlenika Muzeja. Tu su izložbe „Tešanj na kartama do kraja XVII st.“, „Školstvo tešanjskog kraja između dva svjetska rata“, „Hladno oružje iz osmanskog perioda“, štampanje kataloga „Stećci iz okolice Tešnja“, organizacija „Pekmezijade“, obilježavanje lokalnih i državnih praznika... Treba spomenuti i arheološka istraživanja koja smo, u dva navrata, proveli tokom 2017. godine, a koja su rezultirala značajnim arheološkim otkrićima u neposrednoj blizini grada.

BNN: Koji su planovi za naredni period?

Ernad Prnjavorac: Od onih realnih izdvojio bih nastavak na realizaciji ciljeva i misije Muzeja. To znači još nekoliko novih vlastitih izložbi i sadržaja u toku 2018. godine. Planiramo i nastavak terenskih istraživanja, te dalje obogaćivanje muzejskog fundusa, prikupljanjem ili otkupom muzejskog materijala. Svakako, tu je i nastavak promocije turističkih potencijala općine Tešanj, te održavanje, sanacija i revitalizacija naše Gradine... Istaknuo bih da je za narednu godinu u planu gradnja staze unutar ovog objekta, koja bi olakšala izlazak starijim osobama i tvrđavu učinili još atraktivnijom za naše goste.

Nekad se čini da je sve to previše sporo, ali tvrđava je nacionalni spomenik i pod zaštitom je države, tako da se sve aktivnosti moraju uskladiti sa Zavodom za očuvanje spomenika FBiH.Od onih krupnijih planova treba izdvojiti pitanje i problem prostora koji će biti neophodan za dalje širenje i jačanje našeg muzeja, jer postojeći kapaciteti, već sada, nisu dovoljni.

BNN: Spomenuli ste promociju turizma?

Ernad Prnjavorac: Da, Muzej Tešanj je, osim svog naučnog rada i rada u oblasti kulture, zadužen i za promociju turističkih potencijala općine Tešanj i po tome smo specifični. Općina i grad Tešanj jesu prepoznatljivi po kulturno-historijskim spomenicima, ali ima tu još interesantnih lokacija koje sve više posjećuju naši gosti. Tu se ističe odmorište i SRC „Jezero Jelen“ kod Jelaha.

BNN: Koliko ste imali posjetilaca i ko su najčešći gosti u Tešnju?

Ernad Prnjavorac: Ove godine Muzej je prvi puta posjetilo preko 20.000 gostiju. To smatramo velikim uspjehom. To su uglavnom jednodnevni izleti, bez noćenja, ali  zasad nas i to zadovoljava.Najveći procenat i dalje su organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola. Ovdje treba izdvojiti škole iz Tuzlanskog kantona.

Raduje nas i sve veći broj stranaca koji u sve većem broju kako individualno tako i organizirano posjećuju naš grad. Tokom godine, prema našoj evidenciji, imali smo goste iz 40-ak zemalja svijeta. Veliki broj tih gostiju u Tešanj su došli zahvaljujući veoma dobroj saradnji sa ZTC Banja Vrućica iz Teslića.

Autor: Dževad ĆESKO/ BNN.BA

BNN.BA